Hårkorset

Krönika: Nya halvsanningar och lögner från Rovdjursföreningen

Svenska Rovdjursföreningen påstår att jägarorganisationerna får pengar av staten för att tjuvskjuta rovdjur. Foto: Skärmdumpar, Rovdjursföreningen
Nu har det snurrat till sig alldeles för tankeingenjörerna på Svenska Rovdjursföreningen. På sin nyhetsportal på Facebook påstår föreningen att de svenska jägarorganisationerna får pengar av skattebetalarna, bland annat för att tjuvskjuta rovdjur.
Polisen är övertygad om att en varg dödats på sjön Amungen i Rättviks kommun i lördags. Jaktjournalen har rapporterat om det här. Åklagare Åse Schoults är förundersökningsledare och hittills har den information polisen fått lämna till journalistkåren varit knapphändig. Polisens informatörer har utgått ifrån ett skriftligt underlag från Åse Schoultz. Man vill inte berätta om det finns någon död varg eller hur vargen dött. Rovdjursföreningens företrädare, som ibland haft närmast kuslig insyn i sekretessbelagda utredningar, vet att berätta: ”Jakten på vargen har av allt att döma av vittnenas berättelse skett med både skoter och vapen ute på sjöns is…”, skriver Rovdjursföreningen på Facebook. Det ska bli riktigt intressant att se om Rovdjursföreningen fått ut unika uppgifter ur den sekretessbelagda förundersökningen, eller om uppgiften om vapen är fria fantasier.

Pekar ut Jägareförbundet

Rovdjursföreningen pekar ut Jägareförbundet som ansvarigt: ”Det är bara för Jägareförbundet att erkänna att de tappat kontrollen över tjuvjakten och de medlemmar som ”tar saken i egna händer” så som förbundets företrädare så insmickrande gett uttryck för i alla år”, skriver Rovdjursföreningen. Dessutom går Rovdjursföreningen in på de pengar som jägarna samlar in när de betalar det statliga jaktkortet. Det är medel i den så kallade Viltvårdsfonden, som Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund får pengar ifrån. ”Båda dessa organisationer får tillsammans 60 miljoner av landets skattebetalare för att bland annat tjuvskjuta rovdjur. Det är en ordning som måste få ett slut”, skriver Rovdjursföreningen.

Blandar halvsanningar och lögner

Man kan ana att texten är skriven i affekt. Helt klart är dock att den innehåller samma blandning av halvsanning och rena lögner som vi lärt oss att Rovdjursföreningen använder när de opinionsbildar. Nej, pengarna i Viltvårdsfonden kommer inte från skattebetalarna. Och nej, staten betalar inte jägarorganisationerna för att de bland annat ska tjuvskjuta rovdjur. Häromdagen utannonserade Svenska Rovdjursföreningen på sin Facebooksida att det blir årsmöte i föreningen snart. En motionär till årsmötet efterlyser att Rovdjursföreningen söker kontakt med jägarorganisationerna för att få till stånd ökad dialog om rovdjurssituationen. Styrelsen har valt att tillstyrka motionen. Lycka till, kan jag bara säga.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21