Karl Hedin släppt från häktet

Stockholm (JJ) På dagen en månad efter gripandet fick industrimannen och vargdebattören Karl Hedin lämnat Kronobergshäktet. Han och en annan av de misstänkta försattes på fri fot strax efter klockan tio på måndagen.

– Min bedömning är att han och de övriga tre andra som försatts på fri fot inte längre kan försvåra utredningen. I alla fall är risken inte så stor att det uppväger det men som de får lida genom att sitta häktade, säger åklagare Lars Magnusson till Jaktjournalen.

Har du hittat någon död varg ännu?

– Nej, svarar Lars Magnusson.

Han vill inte närmare precisera vilka övriga misstankar som finns mot Karl Hedin och de andra fyra inblandade. Lars Magnusson hänvisar till förundersökningssekretess.

En man kvar i häkte

En femte man ska dock kvarstanna i häkte eftersom han bedöms kunna försvåra utredningen om han inte sitter inlåst.

– Men den bedömningen kan ändras inom de närmaste dagarna, säger Lars Magnusson.

Det var den 26 oktober som Karl Hedin och ytterligare tre män greps i norra delen av Västmanland. De anhölls och häktades.

Ytterligare en man, som befann sig utomlands, anhölls och häktades i sin frånvaro.

Fyra av männen är nu alltså fria.

Polis och åklagare anklagar de inblandade för olika brott som ska ha begåtts i samband med illegal jakt på bland annat varg.

Jaktjournalen söker Karl Hedin och hans försvarare för en kommentar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser