Jaktnyheter

Kan vara skandinavisk varg som skjutits söder om Kiruna

Vad är det för varg som sköts söder om Kiruna i lördags morse, finsk-rysk eller skandinavisk?
Det är möjligt att det inte var den finsk-ryska vargen som fälldes i skyddsjakt i trakterna söder om Kiruna i lördags. En varg med skandinaviska gener har nämligen konstaterats i området.
– Vargen var inne i renhjorden och ur den aspekten var det verkligen rätt varg som sköts, säger Anna Danell-Savela, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten. Nu visar det sig att även en varg med skandinaviskt ursprung har gått i samma område. – Vi tog DNA-prov på en urinmarkering och skickade in för snabbanalys. Nu har vi fått svar och det visar att urinen kommer från en varg född i Skandinavien. Nu väntar vi DNA-svar från den skjutna vargen för att se vilken det var, säger Anna Danell-Savela.

Finsk-rysk varg

Det var för några veckor sedan som en närgången varg dök upp i byarna strax söder om Kiruna. Spillningsprover visade att den hade gener från Finland-Ryssland. Eftersom genetikerna idag inte kan säga om den kommer från Finland eller Ryssland, har Jordbruksverket meddelat att den måste gå i ”karantän” i fyra månader innan den kan flyttas till vargkolonin i Mellansverige. Detta på grund av att Ryssland är ett rabiesland. Två samebyar hade sökt skyddsjakt och vid 22-tiden i fredags kväll blev läget akut då en varg kommit in bland renhjordarna. Länsstyrelsens personal sköt vargen från helikopter på lördagsmorgonen. Man utgick då ifrån att det var en den finsk-ryska vargen som rört sig i området. Men nu är det alltså oklart om det kan vara en varg med skandinaviskt ursprung som fällts.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21