Järv konstaterad i den sydöstra delen av Dalarna

En järv har konstaterats i det sydöstra hörnet av Dalarna, alldeles på gränsen till Hofors kommun och Gävleborg.

Länsstyrelsens spårare, hittade både spår och urinmarkering efter en järv på gränsen mellan Dalarna och Gävleborg. Bild: Eniro och Gettyimages, montage

Länsstyrelsens spårare och besiktningsman i Dalarna, Bert Eriksson, var i tisdags ute och letade vargspår när han plötsligt hittade järvspår

– Jag började på länsstyrelsen 2006 och det är första gången jag spårar järv, berättar Bert Eriksson.

Järven hade rört sig i berget i Malmbergsås och runt en liten sjö som heter Hedtjärnen.

– Den hade grävs upp en älgskalle och ätit av. Jag tippar på att den går efter korsåvargarna och livnär sig på kadaver efter vilt som de slagit, säger Bert Eriksson.

I september 2017 rapporterade Jaktjournalen om Sveriges då sydligaste järvföryngring, i den sydöstra delen av Vansbro kommun. Läs om det här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser