Järv konstaterad i den sydöstra delen av Dalarna

En järv har konstaterats i det sydöstra hörnet av Dalarna, alldeles på gränsen till Hofors kommun och Gävleborg.

Länsstyrelsens spårare, hittade både spår och urinmarkering efter en järv på gränsen mellan Dalarna och Gävleborg. Bild: Eniro och Gettyimages, montage

Länsstyrelsens spårare och besiktningsman i Dalarna, Bert Eriksson, var i tisdags ute och letade vargspår när han plötsligt hittade järvspår

– Jag började på länsstyrelsen 2006 och det är första gången jag spårar järv, berättar Bert Eriksson.

Järven hade rört sig i berget i Malmbergsås och runt en liten sjö som heter Hedtjärnen.

– Den hade grävs upp en älgskalle och ätit av. Jag tippar på att den går efter korsåvargarna och livnär sig på kadaver efter vilt som de slagit, säger Bert Eriksson.

I september 2017 rapporterade Jaktjournalen om Sveriges då sydligaste järvföryngring, i den sydöstra delen av Vansbro kommun. Läs om det här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser