Jaktnyheter

Jämten Assar tävlar i Älghund-SM för Östsvenska

Jämthundshanen Assar håller en hög och jämn nivå i skogen. Han och ägaren Patrik Axelsson åker de till SM för att ha roligt. Foto: Privat.

Nio av tio hundar hittade älg när Östsvenska Älghundklubben avgjorde sitt KM och SM-uttagning igår måndag. Bäst lyckades jämthundshanen Assar och husse Patrik Axelsson, Skärplinge.

När provdagen var över stod han överst på pallen med ett tredjepris på 50 poäng.

– Jag är riktigt stolt att vi tagit oss till SM. Det var Assars första släpp för säsongen och hans andra jaktprov. Det första gick jag ifjol och då tog han en etta på 85,5 poäng. Han gillar inte värme och därför har jag tagit det ganska lugnt med honom och inte gjort något träningssläpp ännu, säger Patrik Axelsson.

Assar är drygt tre år och började jaga tidigt och håller idag en hög och jämn nivå.

– Hans styrkor är att finna älg och få stopp på dem. Söket är både stort och snabbt, ibland kan han vara uppe i 20 km i timmen. Det är lätt att tro att han tagit upp när han springer i den hastigheten. Svagheten kan vara inkallningen som inte alltid fungerar, säger Patrik.

En mil

Under uttagningen började Assar med ett par sökturer på runt en kilometer bort. Sedan fick han tag på en pinntjur som inte ville stå.

– Han hängde i ungefär en mil innan han bröt. Sedan kom han tillbaka och vi bytte trakt och då gick han ut och tog upp ko och kalv. Det blev gångstånd i upptaget och sedan blev det stånd och gångstånd om vart annat provtiden ut.

Assar kommer inte att jaga något inför SM-starten, istället blir det träning på hemmaplan.

– Det ska bli minst ett släpp i veckan så får vi se hur långt det räcker. Jag har inga höga förväntningar, men det ska bli jättekul att få vara med, säger Patrik Axelsson.