Jaktnyheter

Jaktlag tvingades bryta älgjakten på grund av varg

Tomas Pallars med sin blandning karelare-gråhund, som han inte vill ha dödad av vargar. Foto: Privat
Sörby jaktlag söder om Järvsö tvingades på onsdagen avbryt älgjakten då de fick larm om vargar. – Det är fullt av dem i vår del av Hälsingland, säger jaktledaren och hundföraren Tomas Pallars till Jaktjournalen.
Hela Hälsingland var först med nyheten och rapporterar att en lastbilschaufför såg vargar och varnade jägarna. – Vi fick en observation av varg precis där vi hade hundar lösa. Det var en passerande lastbilschaufför som stannade och berättade att han sett minst två vargar i närheten, säger Tomas Pallars till Helahälsingland.

Inte första gången

Även ifjol tvingades Sörby jaktlag avbryta älgjakt sedan ett grannjaktlag varnat om vargobservation. – Utan hundar klarar vi inte av att jaga, och det är dessutom lagstadgat att ha hundar som kan eftersöka. Vi tar en paus i morgon och hoppas att vargarna vandrat vidare till något annat ställe, men det är det ju ingen som vet. Vi är alla rädda om jaktlagets hundar, så det här känns olustigt för både hundägarna och jaktlaget, säger Tomas Pallars till Helahälsingland. För Jaktjournalen berättar Pallars att området där man jagar tidigare omfattades av det så kallade Galvenreviret, där hanen var en varg som ska ha vandrat in i Sverige från Finland-Ryssland.

Minskat intresse

– På den tiden hade vi inga problem med vargar. Nu är det fullt i den här delen av Hälsingland. Jag har inga problem att bjuda vargarna på någon älg, men det här är riktigt tråkigt, säger Tomas Pallars. Det eskalerande vargproblemet i Hälsingland har också fått till följd att intresset för älgjakt i de hårdast drabbade områdena minskar, enligt Tomas Pallars. – Hos oss märks det tydligt. För tre-fyra år sedan var vi mellan 38 och 40 man som deltog i älgjakten. Nu är vi nere på 14-15. Det innebär också att det blir farligare för hundarna – många ögon i skogen ger i alla fall en liten trygghet.