Östsibirisk laikan Flisan jobbar med munkorg har spårat upp och ställt en mårdhund. I Mårdhundsprojektet gör hunden skäl för titeln människans bästa vän. Foto: Mårdhundsprojektet

Hund och specialist på mårdhund – överlägset mest effektiv

Jakthundar som utbildats till renodlade specialister är det överlägset mest effektiva vapnet i Mårdhundsprojektet. – Utan dem skulle vi ha mycket svårt att hitta mårdhundarna som vi får bilder på från åtlarna, säger projektledare P-A Åhlen.

Hittills har man i Sverige skjutit 600 mårdhundar i Mårhundsprojektet, som drivs av Svenska Jägareförbundet på uppdrag av Naturvårdsverket. Lejonparten är avlivade i Norrbotten, i trakterna mot Torne älv och finska gränsen. Men i Västerbotten har ett 20-tal mårdhundar påträffats. – Den sydligaste är tagen strax söder om Örnsköldsvik i Västernorrland, konstaterar P-A Åhlén. Han var doktorand och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och studerade bland annat tjäder och vildsvin och undervisade studenter. – Sedan kastades mårdhundarna på mig och efter det har jag inte haft tid med något annat.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera