Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Man vet inte om honor med ungar besöker åtlar oftare än andra björnar. Därför är upptag med hund vid åtel förbjudet. Foto: Gettyimages

Bland dem som vill ändra reglerna, så att det blir tillåtet för björnhundar att ta upp spår vid åtel, finns Svenska Jägareförbundet.

Men den saken måste först utredas och det tar två år innan det kan bli någon ändring, meddelar Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

– Det är en försiktighetsåtgärd, eftersom vi vet att olika björnar använder åtlar i olika omfattning och under olika tider på dygnet, säger Per Risberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser