Här forcerar björnhonan dörren – nu avlivas hon och ungarna

Här forcerar björnhonan en förrådsdörr och fångas på bild. Nu har länsstyrelsens personal beslutat att honan och hennes två ungar ska avlivas.

Klockan 01.39 natten mot tisdagen tog länsstyrelsens kamera den här bilden när björnhonan rev sönder dörren och tog sig in i förrådet. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Det var natten till tisdagen som björnhonan dök upp på en gård i Los i Hälsingland och rev sönder dörren till förrådet.

– Det fanns ingenting i förrådet och jag tror att hon kanske letade fågelmat som förvarats där tidigare, säger Joel Isensköld, chef för enheten vilt- och naturvård på länsstyrelsen i Gävleborg, till Jaktjournalen.

Björnhonan har satt i system att söka mat bland mänskliga boningar. Hon har sökt föda bland kompostlådor och var vid ett tillfälle uppe på en farstubro.

Vid besöken i bebyggelsen har ungarna varit med. När rapporterna började dugga tätt om björhonan och hennes ungar satte länsstyrelsens personal upp flera åtelkameror i området.

Skyddsjakt

– Sammantaget ger det här en bild av att något riktigt allvarligt kan hända. Dessutom lär hon ungarna beteendet att söka mat nära människor, säger Joel Isensköld.

Länsstyrelsen har på eget initiativ fattat beslut att björnhonan och ungarna ska avlivas.

Så sent som för cirka två veckor sedan avlivade polisen en björn Los. Den gick inte undan för människor utan kom så nära som 30 meter vid flera tillfällen.

Även i fjol var det problem med närgångna björnar i Los. Jaktjournalen har rapporterat om det bland annat här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Klockan 01.49 var bjornhonan fortfarande kvar vid gården och fotograferades tillsammans med en av ungarna.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag

Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm har de senaste åtta åren tjänat en halv miljard på djursjukvård. Under samma tid har försäkringsbolaget Agria gjort ett tekniskt resultat på djurförsäkringar på 1,8 miljarder. I båda styrelserummen sitter Svenska Kennelklubben som ändå menar att de företräder hundar och hundägare.

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.
ANNONS ▼

Annonser