Här forcerar björnhonan dörren – nu avlivas hon och ungarna | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan björn
Klockan 01.39 natten mot tisdagen tog länsstyrelsens kamera den här bilden när björnhonan rev sönder dörren och tog sig in i förrådet. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg
Här forcerar björnhonan dörren - nu avlivas hon och ungarna
Här forcerar björnhonan en förrådsdörr och fångas på bild. Nu har länsstyrelsens personal beslutat att honan och hennes två ungar ska avlivas.
Det var natten till tisdagen som björnhonan dök upp på en gård i Los i Hälsingland och rev sönder dörren till förrådet. – Det fanns ingenting i förrådet och jag tror att hon kanske letade fågelmat som förvarats där tidigare, säger Joel Isensköld, chef för enheten vilt- och naturvård på länsstyrelsen i Gävleborg, till Jaktjournalen. Björnhonan har satt i system att söka mat bland mänskliga boningar. Hon har sökt föda bland kompostlådor och var vid ett tillfälle uppe på en farstubro. Vid besöken i bebyggelsen har ungarna varit med. När rapporterna började dugga tätt om björhonan och hennes ungar satte länsstyrelsens personal upp flera åtelkameror i området.

Skyddsjakt

– Sammantaget ger det här en bild av att något riktigt allvarligt kan hända. Dessutom lär hon ungarna beteendet att söka mat nära människor, säger Joel Isensköld. Länsstyrelsen har på eget initiativ fattat beslut att björnhonan och ungarna ska avlivas. Så sent som för cirka två veckor sedan avlivade polisen en björn Los. Den gick inte undan för människor utan kom så nära som 30 meter vid flera tillfällen. Även i fjol var det problem med närgångna björnar i Los. Jaktjournalen har rapporterat om det bland annat här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Klockan 01.49 var bjornhonan fortfarande kvar vid gården och fotograferades tillsammans med en av ungarna.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!