Hanbjörn på 211 kilo fälld utanför Sundsvall

Sundsvall (JJ) För tredje året på raken lyckades det för norrmannen Martin Brenne, gråhunden Grom och de lokala jägarna i Nora väster om Sundsvall. En 211 kilo tung hanbjörn fälldes på söndagen.

Skytten Jörgen Lööv och hundförare Martin Brenne med hanbjörnen som de fällde utanför Sundsvall på söndagen. Foto: Privat

Det är tredje året som Martin Brenne, från Skjaerhalden, nära svenska gränsen vid Strömstad, jagar björn i Nora utanför Sundsvall. Alla tre åren har man lyckats skjuta björn.

– Vi har jagat här i sex dagar och haft otroligt lite spår efter björn. Det känns som om björnarna rört sig över stora områden, på grund av brist på blåbär, säger Martin Brenne.

Men på söndagsmorgonen hittade man en björnskit och släppte gråhunden Grom. Efter fyra-fem kilometer spårande kom han ikapp björnen och det blev upptag med stånd och långsamt gångstånd.

Kom ut på vägen

Till slut lyckades Jörgen Lööv, Linköping, och Martin komma ikapp hund och björn vid en skogsbilväg nära det berg som gångståndet gick runt.

– Det kom jäkligt sakta upp på vägen, så Jörgen fick skjuta sin första björn, säger Martin.

Det visade sig vara en hanbjörn på hela 211 kilo.

Martins plan var att nu åka till Västerbotten och fortsätta jakten där. Men på måndagsmorgonen återstod bara en björn på tilldelningen i Västerbotten.

– Det är 25 björnar kvar här. Det kan bli jakt här i Västernorrland framåt helgen, om det dyker upp några observationer, säger Martin.

Anders Carlström och David Nilsson med gråhunden Wildworkers Atlas och jämttiken Åsbråtens Disa vid björnen de fällde i onsdags. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser