Hanbjörn på 211 kilo fälld utanför Sundsvall

Sundsvall (JJ) För tredje året på raken lyckades det för norrmannen Martin Brenne, gråhunden Grom och de lokala jägarna i Nora väster om Sundsvall. En 211 kilo tung hanbjörn fälldes på söndagen.

Skytten Jörgen Lööv och hundförare Martin Brenne med hanbjörnen som de fällde utanför Sundsvall på söndagen. Foto: Privat

Det är tredje året som Martin Brenne, från Skjaerhalden, nära svenska gränsen vid Strömstad, jagar björn i Nora utanför Sundsvall. Alla tre åren har man lyckats skjuta björn.

– Vi har jagat här i sex dagar och haft otroligt lite spår efter björn. Det känns som om björnarna rört sig över stora områden, på grund av brist på blåbär, säger Martin Brenne.

Men på söndagsmorgonen hittade man en björnskit och släppte gråhunden Grom. Efter fyra-fem kilometer spårande kom han ikapp björnen och det blev upptag med stånd och långsamt gångstånd.

Kom ut på vägen

Till slut lyckades Jörgen Lööv, Linköping, och Martin komma ikapp hund och björn vid en skogsbilväg nära det berg som gångståndet gick runt.

– Det kom jäkligt sakta upp på vägen, så Jörgen fick skjuta sin första björn, säger Martin.

Det visade sig vara en hanbjörn på hela 211 kilo.

Martins plan var att nu åka till Västerbotten och fortsätta jakten där. Men på måndagsmorgonen återstod bara en björn på tilldelningen i Västerbotten.

– Det är 25 björnar kvar här. Det kan bli jakt här i Västernorrland framåt helgen, om det dyker upp några observationer, säger Martin.

Anders Carlström och David Nilsson med gråhunden Wildworkers Atlas och jämttiken Åsbråtens Disa vid björnen de fällde i onsdags. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser