Hanbjörn på 211 kilo fälld utanför Sundsvall

Sundsvall (JJ) För tredje året på raken lyckades det för norrmannen Martin Brenne, gråhunden Grom och de lokala jägarna i Nora väster om Sundsvall. En 211 kilo tung hanbjörn fälldes på söndagen.

Skytten Jörgen Lööv och hundförare Martin Brenne med hanbjörnen som de fällde utanför Sundsvall på söndagen. Foto: Privat

Det är tredje året som Martin Brenne, från Skjaerhalden, nära svenska gränsen vid Strömstad, jagar björn i Nora utanför Sundsvall. Alla tre åren har man lyckats skjuta björn.

– Vi har jagat här i sex dagar och haft otroligt lite spår efter björn. Det känns som om björnarna rört sig över stora områden, på grund av brist på blåbär, säger Martin Brenne.

Men på söndagsmorgonen hittade man en björnskit och släppte gråhunden Grom. Efter fyra-fem kilometer spårande kom han ikapp björnen och det blev upptag med stånd och långsamt gångstånd.

Kom ut på vägen

Till slut lyckades Jörgen Lööv, Linköping, och Martin komma ikapp hund och björn vid en skogsbilväg nära det berg som gångståndet gick runt.

– Det kom jäkligt sakta upp på vägen, så Jörgen fick skjuta sin första björn, säger Martin.

Det visade sig vara en hanbjörn på hela 211 kilo.

Martins plan var att nu åka till Västerbotten och fortsätta jakten där. Men på måndagsmorgonen återstod bara en björn på tilldelningen i Västerbotten.

– Det är 25 björnar kvar här. Det kan bli jakt här i Västernorrland framåt helgen, om det dyker upp några observationer, säger Martin.

Anders Carlström och David Nilsson med gråhunden Wildworkers Atlas och jämttiken Åsbråtens Disa vid björnen de fällde i onsdags. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser