Hallå, vad säger Centerpartiet om kravet på 170 vargar?

Nu kommer svar på hur Centerpartiet ställer sig till kravet på 170 vargar som miniminivå i Sverige.

Kristina Yngwe förklarar hur Centerpartiet vill ha det med antalet vargar i Sverige. Foto: Gettyimages och Riksdagen, montage

Vid ett riksdagsseminarium nyligen meddelade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de vill ha bort närmare hälften av Sveriges vargstam.

170 vargar ska landet ha som miniminivå istället för de 300 som Naturvårdsverket slagit fast, anser de tre partierna.

Frågan är vad Centerpartiet säger och om det finns en politisk majoritet för kravet. Vi ringde Kristina Yngwe, landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet och ordförande i riksdagens jordbruksutskott.

Vad säger Centerpartiet om SD-, M- och KD-kravet?
– Vi har redan i dag ett lagstadgat intervall på mellan 170 och 270 vargar som miniminivå. Sedan har vi problemet att det inte slår igenom i förvaltningen, och att det är problem med skyddsjakter och annat. Det kommer ta tid att ändra lagstiftningen och jag tror att det finns andra saker som som kan ge effekt, snabbare skyddsjakt till exempel, svarar Kristina Yngwe.

Betyder det att Centerpartiet ställer sig bakom moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas krav på att miniminivån ska vara 170 vargar?
– Som sagt, det står redan i lagstiftningen. Absolut, vi kan tänka oss att sänka intervallet. Men det är inte säkert att det får någon effekt – jag tror att det kommer att ta tid. 170 vargar är bekräftat i lagstiftningen, att det är en siffra som är genetiskt acceptabel.

Menar du att jag då kan skriva en artikel där budskapet är att Sverige nu har en majoritet för 170 vargar, eftersom Centerpartiet är inne på samma linje?
– Ja, det står redan i lagstiftningen. Så det är en siffra vi står bakom, absolut, svarar Kristina Yngwe.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼