Är det en vändning på gång i den svenska vargpolitiken? Foto: Gettyimages

Senaste vargnytt: Sverige kan ha majoritet för 170 vargar

Här har vi samlat de senaste vargnyheterna, bland annat att det kan finnas en riksdagsmajoritet för att sänka miniminivån för den svenska vargstammen till 170 vargar. Det framkom när vargfrågan på onsdagen diskuterades i riksdagen.

Det var Kristdemokraterna och Jägareförbundet som bjöd in de politiska partierna till ett seminarium om den svenska vargförvaltningen. Det finns ett starkt missnöje, inte minst bland jägare, över utebliven licensjakt och stelbenta skyddsjaktsregler. I

Jaktjournalen gav kristdemokraten Magnus Oscarsson uttryck för det häromdagen. Oscarsson och Kristdemokraterna vill att miniminivån för vargstammen sänks till 170 vargar. Och Moderaterna och Sverigedemokraterna verkar vara inne på samma linje, enligt jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, som deltog vid onsdagens seminarium i riksdagen. – Jag upplever att de tre partierna har ungefär samma uppfattning. Sedan vet jag inte hur Centerpartiet ställer sig till det, säger Gunnar Glöersen. Ordföranden i Svenska Jägareförbundet, Torbjörn Larsson, känner tillförsikt. – Vi upplever att riksdagen i allt högre grad förstått att vargförvaltningen havererat. Jägareförbundets utgångspunkt är att varannan varg ska bort, säger Torbjörn Larsson till Jaktjournalen. Idag är miniminivån för vargstammen i Sverige satt till 300 individer. Det är Naturvårdsverket som fastslagit den siffran.

***

De norska vargforskarna tillbakavisar påståendet att norska vargar skulle bära på gener från Lettland eller franska djurparker.

Jaktjournalen berättade om ärendet i november. Det var Bonde- och småbrukarlaget i Telemark som på eget initiativ skickade DNA-prover från skjutna vargar till ett laboratorium i Hamburg. Vargforskaren Øystein Flagstad skriver på sin blogg att prov analyserats av statliga myndigheter i Norge och att det inte finns några spår efter franska djurparksvargar eller vargar från Lettland.

***

De finska myndigheterna ska utreda hur stamvårdande jakt på varg ska genomföras i landet i framtiden, skriver Jord- och skogsbruksministeriet på sin hemsida. – Jakt är en viktig del av den systematiska förvaltningen av andra stora rovdjur, såsom björn och lodjur. Förutsättningarna för vargjakt i stamvårdande syfte ska nu utredas i ett brett samarbete. Jakten ingår i den färska förvaltningsplanen för vargstammen och målet är att vi nu till den delen kan driva planen framåt, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. En stridsfråga är hur EU-domstolens förhandsutlåtande om vargjakt egentligen ska tolkas. Precis som i Sverige anser jägarkåren att det är möjligt att jaga varg. Och precis som i Sverige anser vargvännerna att det inte är möjligt.

Jaktjournalen har rapporterat om det här. – Enligt EU-domstolens förhandsavgörande är stamvårdande jakt möjlig om myndigheterna kan uppvisa nödvändiga bevis för att det mål eller den grund utifrån vilket denna punkt i direktivet tillämpas ska vara godtagbart, säger Sami Niemi, konsultativ tjänsteman vid jord- och skogsbruksministeriet, på Jord- och skogsbruksministeriets hemsida.

***

En hanvarg påkördes och dödades i en viltolycka utanför halländska Varberg i måndags. Först filmades vargen vid radiostationen i världsarvet Grimeton. Strax därpå blev den ihjälkörd, berättar

***

Nu har 329 vargar konstaterats i den pågående DNA-inventeringen i Sverige, skriver

Viltskadecenter på sin hemsida. Allmänheten och länsstyrelsernas personal letar vargbajs som analyseras. Det senaste resultatet gäller vecka förra veckan, vecka 26. – Det är varg överallt. Jag har en kamera i skogen och får bilder på varg flera gånger i veckan, berättar en jägare i Västmanland som skickat in 15 avföringsprover. Inventeringen pågår fram till den 31 mars. Sedan ska kända döda vargar och hälften av vargarna i reviren som delas med Norge dras bort. Därefter anses det fastställt hur stor den svenska vargstammen är.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21