Jaktnyheter

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Zero inlindad i en jacka pustar ut i jaktstugan i Oppmanna. Det är andra gången Alexander Ekstams gråhund får hjälp av räddningstjänsten. Foto: Privat
Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.
Alexander och Zero var på vildsvinsjakt i Fjäramossens jaktlag i Arkelstorp i nordöstra Skåne. – Vi hade skjutit ett vildsvin och flocken splittrades och Zero följde efter ett djur över sjön. Jag tänkte att jag skulle bli tvungen att ta bilen och åka och hämta honom. Men då ropade jaktkompisarna på radion att vildsvinet och hunden var på väg tillbaka och att hunden var stilla på pejlen, berättar Alexander. Han hade några minuters gångväg till bilen och minst tio minuters bilresa fram till platsen. – Som tur var hade människor som var ute på promenad sett vad som hänt och larmat den lokala brandkåren i byn, säger Alexander.

Panik

Det var jobbig väntan på räddningspersonalen. Zero kämpade för sitt liv 40-50 meter i vaken 40-50 meter från land, isen bar inte och det funkade inte att komma ut till honom med stegar och annat som fanns på platsen. – Hunden skrek och skällde när han fick se mig. Jag försökte behålla lugnet så gott det gick, men det var panik, säger Alexander. Räddningstjänstens personal hade med sig en så kallad Hansabräda och två man i torrdräkter tog sig ut till vaken. – Först höll isen för brädan, men efter några meter fick de börja slå sig igenom isen för att ta sig fram. Men det gick jättebra för dem att få tag i hunden, berättar Alexander. Man uppskattar att den åttaåriga gråhunden låg i vaken i cirka en halvtimme. Han var kraftigt påverkad av kylan när han kom i land. – Han var alldeles stel och skakade och andades väldig ojämnt. Jag tog inom honom i bilen, som var varm, och han blev bättre och bättre för varje minut som gick. Efter en timme åt han i stugan och andningen var normal, berättar Alexander.

Andra gången Zero räddas

Han hade en annan hund kvar hos jaktkompisarna i laget. När han skulle och åka och hämta den var Zero så pigg att han ville åka med. Det är inte första gången gråhunden får hjälp av räddningstjänsten. – När han var ung trillade han ned i ett berghål, så att de fick komma och ta upp honom. Han har haft änglavakt, säger Alexander Ekstam.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21