Genetiskt ”viktig” varg ska ha avlivats i Västerbotten

En gentiskt "viktig" varg uppges ha avlivats i Västerbottens län sedan den rivit renar i flera samebyar.

En så kallat genetiskt viktig varg ska ha avlivats i Västerbotten under onsdagen. Arkivbild: Gettyimages

Det är SVT Västerbotten som berättar att länsstyrelsens personal avlivade vargen från helikopter på onsdagen.

Jaktjournalen har berättat att länsstyrelsens personal i Norrbotten spårat minst tre olika vargindivider som uppges ha burit på DNA från Finland-Ryssland.

En av dem har rivit renar i flera samebyar i både Norrbotten och Västerbotten, senast i trakterna av Jörn, och till sist blev situationen ohållbar.

Beredda på debatt

– Vi är beredda på att det kommer bli debatt om det här men den samlade bedömningen från både Naturvårdsverket och oss på länsstyrelsen gör att det här var den enda utvägen och jag hoppas att det nu blir lugn och ro i samebyarna och renhjordarna, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Västerbotten, till SVT.

Naturvårdsverket har aviserat att genetiskt ”viktig” varg i Norrbotten skulle kunna komma att flyttas söderut, till den svenska vargzonen. SVT Västerbotten uppger att vargen som nu avlivats visats i Sverige mindre än fyra månader. Det gjorde att karantänkraven i samband med flytt, mot exempelvis rabies inte var uppfyllda.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼