Fyra vargar förföljde flyende jämthunden Tuffe

Ockelbo (JJ) Älgjakten i det ökända Ryssjöreviet slutade nästan med en katastrof för jämthunden Tuffe och Mats Persson. Hunden kom flyende till sin husse och strax efter kom fyra, kanske fem vargar.

Mats Persson kommer att fortsätta släppa Tuffe och sin andra hund. Frågan är hur länge Ryssjövargarna ska få ställa till problem för älgjägarna. Foto: Privt

Mats Persson släppte hunden strax norr om Stor-Dammsjön, som ligger väster och Viksjö och strax nordost om Ockelbo. Det hann gå 15 minuter och den tioårige jämthunden gjorde flera sökrundor.

Ute på ett hygge ställde sig Mats rätt i vinden, uppe på en liten kulle, och Tuffe bar återigen ut på en sökrunda.

– Han var 250 meter bort och det blev, som jag uppfattade det, ett ”skenupptag” på älg. Han skällde heta skall, som han gör när han får närkontakt med älg, berättar Mats.

Hunden skenade

Tuffe skenade först rakt bort från Mats, men vände strax om och kom rakt emot honom istället.

Han gjorde sig beredd och trodde att hunden kunde komma med älg. Men så blev det inte. Istället såg Mats en varg på cirka 160-170 meters avstånd – i samma riktning som Tuffe gjorde en tvärvändning.

Mats förstod allvaret och sprang skrikande över hygget för att avvärja situationen.

Hunden kom flyende i fullt sken tillbaka till sin förare och medans Mats rotade efter ett koppel i fickan kom vargarna.

– De var fem-tio sekunder efter hunden och det kom fyra vargar i spåret – kanske en femte också som släntrade efter de andra. Det var en jättestor och flera mindre och de stannade på 40-45 meters avstånd under 15-20 sekunder innan de gav sig av, berättar Mats.

Slutar inte med löshundsjakt

Han avbröt jakten i området men tänker inte låta vargarna närvaro få slut på löshundsjakten.

– Det är fruktansvärt att man ska behöva jaga under de här förhållandena. Men jag kör på som om ingenting har hänt. Om båda hundarna blir dödade får jag ompröva mitt ställningstagande, säger Mats.

Förra hösten dödades två älghundar på jakt och flera skyddsjaktsansökningar lämnades in. De fick nej hos länsstyrelsen.

Tre skogsbolag och LRF har tryckt på för skyddsjakt, men det har inte gett något resultat. Älgjakten gick i stå i området älghundarna dödades i fjol.

– Jag sitter och formulerar en ny ansökan om skyddsjakt som jag ska skicka in, säger Mats Persson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser