Jaktnyheter

Flera JO-anmälningar för långsam handläggning

En 19-åring i Malmö blir av med vapen och licens efter att ha umgåtts med kriminella. Foto: Josefine Julén

Försenad skytteträning, utebliven bockpremiär och frustration. Flera personer har JO-anmält Polismyndigheten för utdragen handläggning av vapenlicenser.
Uppdaterad.

"}}

I fyra JO-anmälningar av polisens handläggningstider ifrågasätter anmälarna hur det år efter år kan tillåtas att ansökan om vapenlicens kan ta flera månader.

En nybliven jägare skriver att han på grund av pandemin fått vänta med att göra sitt teoretiska- och praktiska prov för jägarexamen. När han äntligen blev klar i våras, skred han snabbt till verket och beställde en ”en av de absolut vanligaste hagelbockarna på marknaden, via den största vapenkedjan i Sverige. ”

Butiken skickade in hans ansökan som nådde polisregion Mitt den andra juni. Enligt anmälaren var handläggningstiden då 2-4 veckor.

”Jag kände mig lugn att jag hade sommaren på mig att fortsätta träna målskytte inför jaktstarten i augusti. ” Men i början av augusti hade han fortfarande inte fått något beslut från polisen.

Anmälaren skriver att polisen ”totalt brustit i den relativt enkla uppgiften att godkänna mig. En ansökan tar 14-30 minuter att godkänna och systemet måste effektiviseras då polisen inte kan lägga mer resurser.”

”Skyller på semester”

Nästa JO-anmälan gäller polisregion Väst och Syd. Via en vapenhandel ansökte anmälaren om tillstånd för tre nya vapen samt ljuddämpare. 13 juni fick polisen hans ansökan och då uppgav man att handläggningstiden var 6-7 veckor. I början av augusti kom dock beskedet att handläggningstiden ökat till 10-11 veckor.

”De skyller på semestertider men det kan ju inte vara på detta viset”, skriver anmälaren.

Missar bockpremiären

En jägare i södra Sverige missade bockjaktspremiären efter att polisen i region Väst kom upp i en handläggningstid av tolv veckor.

”Det är en skymf mot oss laglydiga jägare och sportskyttar att detta elände får fortgå. Det ska och får inte ta mer än fyra veckor att få igenom en licens.”

Jägaren hann få vapenlicensen till bockjakten, men tiden var för knapp för att hinna montera kikarsikte och skjuta in.

Den fjärde anmälan är gjord av en sportskytt i Stockholm. Han ansökte om tillstånd för vapen gällande målskytte i slutet av april. Först den andra augusti fattades beslutet.

”Detta har nu pågått i flera år där vapentillstånd för både jakt och målskytte dröjer minst 8-12 veckor att handläggas trots att ansökningarna i många fall är kompletta. I detta fall tog det 14 veckor vilket är fullständigt orimligt.”

Justitieombudsmannen har vid ett flertal tillfällen prickat polisen för orimligt långa handläggningstider för ansökan om vapenlicenser. Justitieombudsmannen har tidigare gjort bedömningen att ett rimligt krav är att handläggningstiderna är maximalt 30 dagar.

Uppdaterad:

En läsare har hört av sig till Jaktjournalen efter att ha läst artikeln. Han skickade in en licensansökan till region Väst i början av februari för målskytte, och ännu inte fått sitt ärende handlagt.
Han har JO-anmält och fick i veckan svar justitiekanslern:


”I november 2019 genomförde jag en inspektion där Polismyndighetens handläggning av vapenärenden granskades (…) Jag avser att fortsätta granska handläggningen av vapenärenden hos Polismyndigheten. Den granskningen bör dock i första hand göras genom inspektioner på plats hos myndigheten. Mot den bakgrunden ger din anmälan inte anledning till någon åtgärd eller något uttalande från min sida.”