Flera björnobsar under eftersläckningsarbetet

Sveg (JJ) Anders Lindkvist på Holmen Skog har jobbat nästan dygnet runt med bränderna runt Lillåsen i Härjedalen de senaste veckorna. Nu börjar han andas ut och kan glädjande nog berätta att djuren i området verkar klarat sig bra.

Branden runt Lillåsen i Härjedalen är stoppad men Anders Lindkvist på Holmen hade gärna sett att det kommer rikligt med regn inom den närmsta tiden. Foto: Gettyimages/Tommy Östlund

Jaktjournalen berättade tidigare i juli om Svedjevallens jaktlag i Härjedalen som på ett ögonblick fick se både sin jaktmark och jaktkoja brinna upp.

Anders Lindkvist, Holmen skog ansvarar vanligtvis för jakten på bolagets marker i Mellansverige och såg snabbt till och hitta en ersättningsmark åt laget längre söderut i Härjedalen.

De senaste 20 dygnen har han jobbat oavbrutet med att koordinera Holmen skogs insatser i släckningsarbetet.

– Det har varit en tuff period. Min son Jonathan som sommarjobbar hos oss har varit ute i fält och jag tror han har närmare 310 timmar nu i juli. Vi har kört med sju skördare och sju grävare samt femtio man.

Trots omfattande brandskador på stora skogsområden verkar dock viltet klarat sig förvånansvärt bra.

– Vi har faktiskt inte stött på något vilt som dukat under av branden. Dessutom har vi haft många observationer av både björn och älg nu under eftersläckningsarbetet. Det verkar nästan som om björnarna är nyfikna på terrängen. På fläckar inne i brandområdet som klarat sig undan lågorna har vi också sett skogsfågel.

På grund av riskerna det innebär att beträda brandområdet kommer det vara tillträdesförbud även om det finns potentiellt jaktbara områden kvar.

För de småviltskortlösare som inte kommer ha tillgång till viltvårdsområden där de löser kort av Holmen kommer Holmen kreditera kortavgifterna.

– Jägarna får där pengarna tillbaka men vi kommer tyvärr inte kunna erbjuda ersättningsområden för dem, säger Anders Lindkvist.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser