Annons
Finska vargfrågor sinkar svar om svensk vargjakt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan EU
De nya förslagen om jakt på bland annat varg skulle ha kommit i februari. Men EU inväntar ett finskt fall och lägger inget nutt förslag förrän tidigast till sommaren. Foto: Gettyimages, montage
Finska vargfrågor sinkar svar om svensk vargjakt
Det dröjer till sommaren, sannolikt hösten, innan EU-kommissionen kommer med sitt nya förslag om strikt skyddade arter, bland annat varg. – Kommissionen vill invänta vad EU-domstolen säger om de frågor Högsta förvaltningsdomstolen i Finland ställt kring vargjakt, säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket.
I höstas blev de offentligt att EU-kommissionen lade förslag som syftade till att kraftigt inskränka möjligheterna att jaga de stora rovdjuren. Det var förslag som kommissionen lade inom ramen för guidelines för hotade och strikt skyddade arter. Där fanns förslag som vargvästar för alla jakthundar och kollektiv bestraffning av jägarkåren vid upptäckt att illegal jakt. – Man vill strama upp möjligheterna att begränsa populationsstorlekarna för de stora rovdjuren, sa Jägareförbundets Gunnar Glöersen. Moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner varnade för att förslaget skulle leda till varg i hela landet, även i renskötselområdet.

Hearingen inställd

Den svenska regeringen svarade och gjorde tummen ned för de kritiserade förslagen. Nu i dagarna var det planerat att EU-kommissionen skulle komma med ett omarbetat förslag och att det skulle debatteras i en hearing anordnad av Naturvårdsverket, på uppdrag av regeringen. Men förslaget dröjer och hearingen är inställd. – Högsta förvaltningsdomstolen i Finland har ställt ett antal frågor om vargjakt till EU-domstolen. Kommissionen vill invänta domstolen utslag innan det nya förslaget om guidelines kommer. Jag tror att det blir tidigast till sommaren, sannolikt till hösten,säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket.

Följer finska fallet

Gunnar Glöersen på Svenska Jägarförbundet följer utvecklingen i det finska fallet. – Frågan är bland annat, kan man jaga varg för att skydda hundar? Kan man jaga varg för att minska risken för illegal jakt? Kan man jaga varg för att den påverkar älgstammen och för människors säkerhet? De frågorna från Högsta förvaltningsdomstolen i Finland ska EU-domstolen svara på, säger Gunnar Glöersen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!