Jaktnyheter

Finska stövaren Pia i täten på har-SM

Högbrons Pia leder stövar-SM för harhundar 2021, efter den första dagen. Foto: Privat

I ett regnigt Lövånger blev det finska stövaren Högbrons Pia med uppfödare och husse Jörgen Nyberg som tog täten, i dag ett på stövar-SM för harhundar 2021.

"}}

Vädret är det som bekant svårt att bestämma över och i förmiddags övergick morgonens dis och duggregn till ett rejält regn-

– Det är blött i markerna och inte så gästvänligt, men det har ju gått bra ändå. Sedan är det väl så att det kan gå bättre och sämre, det är omständigheterna som avgör. Men allting har flutit på fint, säger Gottne Lindgren, ordförande i Västerbottens stövarklubb.

Prisdrev

Först till prisdrev idag blev finske stövaren Vidstiges Morrizon som 24 minuter in i tävlingen hade sitt första upptag. Han avslutade dag 1 med 120 i drevtid, 51 egenskapspoäng och ett förstapris.

På tredje plats i halvtid ligger finska stövaren Kilbackens Raju-Enzo. Innan klockan slog 11 idag hade han drivit sig till ett pris som slutade som en etta med 120 i drevtid och 49 egenskapspoäng.

På första plats ligger just nu Högbrons Pia. Från hennes provruta var domarna kortfattade med information, men det framgick tydligt att Pia kunde hitta och hålla igång en hare. Det blev 120 i drevtid, 55 egenskapspoäng och ett förstapris.

Knackigt

Andra hundar hade det tuffare i regnet, men ytterligare fem hundar kom upp i prisdrev. Tuffast blev det för Bäcknäsets Reikko och Axemmy’s Putte som inte fick upp någon hare.

I morgon ser dock vädret något mer lovande ut än idag. 4-5 plusgrader och mulet.

Finalen liverapporteras

Klockan 08 i morgon ska hundarna slutligen göra upp om pallplatserna. Jaktjournalen fortsätter sin liverapportering.

Här kan du följa mästerskapet.