Jaktnyheter

Finnstövare uppsprättad av vildsvin under stövar-SM

Under andra dagens omgång av stövar-SM fick finnstövaren Jallu buken uppsprättad när han drev en hare i en tät granplantering, där det var fullt med vildsvin. Här är Jallu med husse Börje Olsson inför starten. Foto: Privat

Finnstövaren Högbrons Jallu skadades av ett vildsvin idag när hunden deltog vid stövar-SM för harhundar. Attacken skedde i en provruta som ligger Norra Hoka i Svängsta i Blekinge.

"}}

Vid 10-tiden lyckades Jallu resa en hare som observerades två gånger. Väckskallen ledde till upptag. Men klockan 11:35 satte ett vildsvin stopp för harjakten.

”Fullt med vildsvin i granplanteringen”

– Jalllu var inne i en granplantering där det även var tätt med sly och fullt med grisar. Hjälpdomaren hörde lite av attacken, berättar domaren Glenn Ahlstedt som var en bit efter.

När finnstövaren kom ut från tätningen trodde först provgruppen med ägaren Börje Olsson, från Bergsjö i Gävleborgs län, att tarmarna hängde ut från den uppsprättade buken.

– Men det var nog en hinna som syntes när den trycks ut ur öppningen. Jallu var lite moloken när han kopplades, säger Glenn Ahlstedt.

”Blir nog rätt många stygn”

Finnstövaren kunde gå för egen maskin de cirka 100 meter som det var till bilen. Ägaren körde till närmaste veterinärklinik, som är Kämplaslätten cirka 2,5 mil bort i Sölvesborg.

– Det blir nog rätt många stygn för att få bukhinnan hel, tror Glenn Ahlstedt.

När Jaktjournalen ringer har han ännu inte hunnit få återkoppling av Jallus husse hur det står till med hunden efter vildsvinsangreppet.

2020 års omgång av stövar-SM för harhundar arrangeras av Skåne-Blekinge stövarklubb. Det är tio hundar som deltar, sex finnstövare och fyra hamilton.