Jaktnyheter

Film: Stor och galen älgtjur trakasserar Johan och hans jämthundar

En galen och stor älgtjur har sedan i går kväll terroriserat Johan Jansson och hans jämthundar. Här går älgen till anfall när Johan filmar. Foto: Privat
Sedan torsdag kväll har en brunstig och galen älgtjur trakasserat jägaren Johan Jansson och hans jämthundar i Dalsland. – Han vägrar lämna hundgården, berättar Johan för Jaktjournalen.
Det började vid 22-tiden på tordagskvällen, då Johans Janssons två jämthundar drog igång och skällde som besatta i hundgården i Håbol i Dals-Ed. – Jag var ut och skrek åt dem flera gånger, att de skulle vara tysta. Men de fortsatte och till sist lyckades jag somna, berättar Johan. Hundarna skällde hela natten och på morgonen visade det sig att jämthundarna gjort precis som det förväntas av jakthundar: De skällde på en udda 20 taggare. Älgen gjorde utfall mot hundgården. Iförd kortbyxor och T-shirt försökte Johan skrämma bort inkräktaren.

Det var planerat en cykeltur, men den fick ställas in.

Gick till attack

– Men då gjorde den utfall och försökte ta mig. Jag fick springa utav helvete för att komma undan en attack. Han är väldigt brunstig, går och spänner sig vid hundgården, har jättestora ögon och är helt koko. Nu kommer han tillbaka till gården – jag ser honom genom fönstret, säger Johan när den här intervjun görs, strax före lunch. På morgonkvisten släppte han först ut en jämthund för att den skulle jaga iväg älgen, men den vägrade lämna gården. Då gick han till slut ut med älgstudsaren. Efter fem varningsskott flyttade sig älgen, men bara 50 meter. Sedan kom den tillbaka igen. – Jag och min dotter skulle ut och cykla, men vi har inte vågat gå ut. Jag kan inte ha en fyraåring ute med den där älgen på gården, säger Johan. Det är andra gången på ett halvår som Johan råkar ut för galna älgar. I våras var det en pinntjur som uppehöll sig vid hundgården i cirka tre veckor. – Jag vete fan vad det är, men älgarna här verkar väldigt intresserade av hundgården, konstaterar Johan. Göran Ericsson är professor och älgforskare vid SLU. Han tror att det är brunsthormoner som får älgtjuren att flippa ur.

”Hormonpåslag”

– Den har säkert varit hos någon brunstig älgko och då blir de lite som spelgalna tjädrar. De får sådana hormonpåslag att de blir helt förvirrade. Det har bland annat cyklister råkat ut för, säger Göran Ericsson. Han menar att älgtjuren är i det tillståndet att han försöker jaga bort allt som han ser som rivaler. I det här fallet blev det hundarna. Nedan ett filmklipp från det Johan filmade i morse.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21