Annons
Familjen Spånberg avslutade björnjakten i Dalarna igen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan Björnjakt 2021
Fram från vänster: Jalle Spånberg, Eric Spånberg, Jimpa Lindberg. Bakre raden från vänster: Stefan Staffansson, Ellinor Spånberg, Kurt Persson, Tobbe Halvarsson, Robert Söderkvist. Foto: Privat
Familjen Spånberg avslutade björnjakten i Dalarna igen

Det tog snabbt slut när björnjakten släpptes på igen i Dalarna. Och som vanligt blev det familjen Spånberg och deras jaktkompisar som avslutade.
- Vi var på älgjakt när det ringde, berättar Ellinor Spånberg.

– Jaktjournalen berättade på torsdagsmorgonen att länsstyrelsen i Dalarna beslutat att ytterligare en björn fick fällas i område 1 a. Det är renskötselområdet och björnen återfördes på licensen – efter att första tagits bort på grund av överskjutning i område 2.

– Alldeles lysande, sa Jalle Spånberg, som var på älgjakt i morse men saknade heta uppslag på björnar.

Det dröjde dock inte lång stund innan Jalles telefon ringde.

– Det gjordes en synobs av en björn som gick över vägen ovanför Höstsätern, bort mot Grövelsjön. Det var nästan exakt på samma ställe som vår förra björn sågs, berättar hustrun Ellinor Spånberg.

Rambo och Chase

Hennes son, Jimpa Lindberg, släppte på sin båda plottar, Rambo och Chase, och det blev full jakt.

– Precis som vår förra björn snurrade den hör runt säkert 40 minuter inne i ett område som var 150 gånger 200 meter, i mycket tät björksly. Det var på väg mot Jalle ett tag, men den fick nog vind av honom, för den vek av, berättar Ellinor.

Istället gick det mot Jalles son, 31-årige Eric Spånberg, som stod vid en väg och såg björnen kommande sakta lufsande över ett stenskravel.

– Jag fick en ren och fin bredsida på 80-90 meters avstånd. Sedan sköt jag några skott till och den låg still när hundarna kom fram. De låg hundra meter efter, berättar Eric.

Rödpunkt utan förstoring

Han skjuter 9,3×62 och har ett rödpunktssikte utan förstoring på bössan. Att träffa bra på 80-90 meter med de förutsättningarna vittnar om idogt träningsskytte.

– Jo, bössan har nog gått varm, säger Eric.

Det är hans första björn i Sverige – tidigare har han skjutit svartbjörn. Nu slår han kanske till och gör ett bogmontage av björnen, som är en hona på 116 kilo.

Hur gör ni med köttet nu när det är svårt att sälja till uppköpare?
– Vi får ta hand om den och höra oss för om det finns nån som är intresserad, säger Eric.

Därmed är björnjakten 2021 över för andra gången i Dalarna.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!