Jaktnyheter

Efter 30 år som jägare fick Jenny skjuta sin första björn

Jenny Stenberg och hundföraren Johan Larsson med björnen Jenny fällde i lördags. Foto: Privat

Jenny Stenberg har jagat i 30 år och haft kontakt med björn lite då och då. I lördags kom hon till skott för första gången.
- Det här har jag drömt om i alla år, säger Jenny till Jaktjournalen.

"}}

Hon jagar i Näsvattnet utanför Storuman i Västerbotten och i lördags var det älgjakt som stod främst på agendan för Jenny och de andra jägarna.

– Hundföraren Johan Larsson sysslar med björnjakt och han gjorde ett försök – och fick kontakt med björn, berättar Jenny.

Hon satt i ett snickrat träpass på marken i en skogsrimpa som löper mellan två myrar.

Prasslade i terrängen

– Först bar björnen och hundarna iväg långt bort och syntes inte på pejlen. Vi ställde om till älgjakt, men plötsligt blev det ståndskall i en jättetät plantering och sedan gick ståndet loss och det kom tillbaka, berättar Jenny.

Rätt vad det var hörde hon att det började prassla i terrängen.

– Det är en väldigt naturlig väg för både älg och björn att välja förbi mitt pass. Jag fick in björnen på 30-35 meter och så bra läge att det nästan inte kan bli bättre. Det var inget ris eller växtlighet emellan och jag hade bra stöd i passet, berättar jenny.

Hon jagar med en bössa i kaliber .30-06 och sköt totalt tre skott för att vara säker på att få björnen kvar.

– Första skottet var en fin lungträff, så det hade nog räckt med den, konstaterar Jenny.

En dröm

Det visade sig vara en hanbjörn på runt 150 kilo. Köttet delar man på i jaktlaget och Jenny tänker sig att hon gör lite björnkorv och röker en del.

– Jag började jaga som 18-åring och har haft björnar som passerat mig. Men då har jag inte kommit åt dem. Det här är något jag drömt om ända sedan jag började jaga, säger säger Jenny.

Det var en av en sista björnarna som fälldes i årets licensjakt i Västerbotten.