Jaktnyheter

Dvärgpinscher vargdödad – ”Börjar fundera på att leta ny boplats”

Familjens sällskapshund blev tagen 20 meter från ägaren. Foto: Privat
En dvärgpinscher dödades på söndagsmorgonen av två vargar i Bössviken i Östra Ämtervik i Värmland. Den togs 20 meter från sin husse. – Man börjar fundera på att leta efter en ny boplats, säger mannen i familjen till Jaktjournalen.
– Det var vid åttatiden på morgonen och jag gick ut för att hämta ved och båda hundarna var med. De sprang iväg en bit bort för att göra sina behov. När jag var klar med veden ropade jag på hundarna, men det var bara den ena som kom, berättar mannen. Han tittade efter och såg att den andra hunden satt på huk. – Jag gick runt knuten på vedboden och då var hunden plötsligt borta. Då fick jag se två vargar, den ena hade hunden i käften. De tog hunden max 20 meter ifrån mig, berättar mannen. Han skrek och fick vargarna att släppa hunden, men då var den redan död. I familjen funderar man på om man kan bo kvar.

Funderar på att flytta

– Har man hundar och bor på landet, så vill man att hundarna ska få vara hundar och inte bara rastas i koppel. Min sambo har varit rädd för att gå ut och gå med hundarna eftersom vi ser vargar väldigt ofta här. De kommer springande på byvägen. När det blir tidiga kvällar får man rasta hundarna på gräsmattan runt fågelstugan. Det känns väldigt olustigt och tanken kommer att man kanske måste leta sig en ny boplats, säger mannen. Under årens lopp har han försökt intala både sig själv och sin sambo om att det är ofarligt för hundarna ute på tomten. – Vi har stora öppna ytor omkring och oss och jag har sagt att så här nära kommer inte vargarna. Men det gör de uppbenbart, säger mannen. Under måndagen har jägare sett två vargar bara 500 meter från den plats där dvärgpinschern dödades på söndagen. Mannen i familjen är inte jägare och har ingen vapenlicens. – Tanken kommer att man kanske måste skaffa jägarexamen för att freda djuren, säger han. Länsstyrelsens personal har besiktat den dödade hunden. Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21