Du verkar slippa vargvalpar, Ekberg – ”Gud vad tråkigt”

Östergötland (JJ) Länsstyrelsen har inte kunnat konstatera några vargvalpar i det enda vargrevir länet har. En som gläds över det är jägaren Thomas Ekberg.

Thomas Ekberg verkar slippa vargvalpar i år på sina marker. Stora bilden från det vuxna paret som länsstyrelsen filmade 27 juli i Östergötland. Foto: Länsstyrelsen och privat

Reviret har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort. Det är det första vargreviret i modern tid i Östergötland.

Tiken löpte i vintras och länsstyrelsens personal fann tydliga revirmarkeringar. Men valparna verkar ha uteblivit.

– Vi har filmer på varg från juni, juli och augusti men då är det bara en eller två vuxna vargar som syns. Vi har heller inga rapporter från allmänheten att de sett eller hört några valpar. Annars brukar människor höra när de vuxna vargarna och valparna ylar när de är på olika håll, säger Emil Brangenfeldt, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Parningen verkar har misslyckats.

”Gud, vad tråkigt”

– Gud vad tråkigt, säger yrkesjägaren Thomas Ekberg och skrattar.

Men det är en ironisk kommentar. Beskedet, att valparna kan ha uteblivit i reviret där han jagar, tar han emot med glädje.

– Det är befriande skönt. Det innebär att det kommer att bli lättare att jaga med hund och man får lite mer kontroll över det. Det är som jag alltid har sagt: Det ska vara så lite varg som möjligt för att minska skadorna för landsbygdens befolkning, säger Thomas Ekberg.

Här kan du se de östgötska vargparet på länsstyrelsens film från 27 juli:

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼