Jaktnyheter

Du verkar slippa vargvalpar, Ekberg – ”Gud vad tråkigt”

Thomas Ekberg verkar slippa vargvalpar i år på sina marker. Stora bilden från det vuxna paret som länsstyrelsen filmade 27 juli i Östergötland. Foto: Länsstyrelsen och privat
Östergötland (JJ) Länsstyrelsen har inte kunnat konstatera några vargvalpar i det enda vargrevir länet har. En som gläds över det är jägaren Thomas Ekberg.
Reviret har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort. Det är det första vargreviret i modern tid i Östergötland. Tiken löpte i vintras och länsstyrelsens personal fann tydliga revirmarkeringar. Men valparna verkar ha uteblivit. – Vi har filmer på varg från juni, juli och augusti men då är det bara en eller två vuxna vargar som syns. Vi har heller inga rapporter från allmänheten att de sett eller hört några valpar. Annars brukar människor höra när de vuxna vargarna och valparna ylar när de är på olika håll, säger Emil Brangenfeldt, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Parningen verkar har misslyckats.

”Gud, vad tråkigt”

– Gud vad tråkigt, säger yrkesjägaren Thomas Ekberg och skrattar. Men det är en ironisk kommentar. Beskedet, att valparna kan ha uteblivit i reviret där han jagar, tar han emot med glädje. – Det är befriande skönt. Det innebär att det kommer att bli lättare att jaga med hund och man får lite mer kontroll över det. Det är som jag alltid har sagt: Det ska vara så lite varg som möjligt för att minska skadorna för landsbygdens befolkning, säger Thomas Ekberg. Här kan du se de östgötska vargparet på länsstyrelsens film från 27 juli:
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21