Du verkar slippa vargvalpar, Ekberg – ”Gud vad tråkigt”

Östergötland (JJ) Länsstyrelsen har inte kunnat konstatera några vargvalpar i det enda vargrevir länet har. En som gläds över det är jägaren Thomas Ekberg.

Thomas Ekberg verkar slippa vargvalpar i år på sina marker. Stora bilden från det vuxna paret som länsstyrelsen filmade 27 juli i Östergötland. Foto: Länsstyrelsen och privat

Reviret har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort. Det är det första vargreviret i modern tid i Östergötland.

Tiken löpte i vintras och länsstyrelsens personal fann tydliga revirmarkeringar. Men valparna verkar ha uteblivit.

– Vi har filmer på varg från juni, juli och augusti men då är det bara en eller två vuxna vargar som syns. Vi har heller inga rapporter från allmänheten att de sett eller hört några valpar. Annars brukar människor höra när de vuxna vargarna och valparna ylar när de är på olika håll, säger Emil Brangenfeldt, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Parningen verkar har misslyckats.

”Gud, vad tråkigt”

– Gud vad tråkigt, säger yrkesjägaren Thomas Ekberg och skrattar.

Men det är en ironisk kommentar. Beskedet, att valparna kan ha uteblivit i reviret där han jagar, tar han emot med glädje.

– Det är befriande skönt. Det innebär att det kommer att bli lättare att jaga med hund och man får lite mer kontroll över det. Det är som jag alltid har sagt: Det ska vara så lite varg som möjligt för att minska skadorna för landsbygdens befolkning, säger Thomas Ekberg.

Här kan du se de östgötska vargparet på länsstyrelsens film från 27 juli:

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser