Du verkar slippa vargvalpar, Ekberg – ”Gud vad tråkigt”

Östergötland (JJ) Länsstyrelsen har inte kunnat konstatera några vargvalpar i det enda vargrevir länet har. En som gläds över det är jägaren Thomas Ekberg.

Thomas Ekberg verkar slippa vargvalpar i år på sina marker. Stora bilden från det vuxna paret som länsstyrelsen filmade 27 juli i Östergötland. Foto: Länsstyrelsen och privat

Reviret har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort. Det är det första vargreviret i modern tid i Östergötland.

Tiken löpte i vintras och länsstyrelsens personal fann tydliga revirmarkeringar. Men valparna verkar ha uteblivit.

– Vi har filmer på varg från juni, juli och augusti men då är det bara en eller två vuxna vargar som syns. Vi har heller inga rapporter från allmänheten att de sett eller hört några valpar. Annars brukar människor höra när de vuxna vargarna och valparna ylar när de är på olika håll, säger Emil Brangenfeldt, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Parningen verkar har misslyckats.

”Gud, vad tråkigt”

– Gud vad tråkigt, säger yrkesjägaren Thomas Ekberg och skrattar.

Men det är en ironisk kommentar. Beskedet, att valparna kan ha uteblivit i reviret där han jagar, tar han emot med glädje.

– Det är befriande skönt. Det innebär att det kommer att bli lättare att jaga med hund och man får lite mer kontroll över det. Det är som jag alltid har sagt: Det ska vara så lite varg som möjligt för att minska skadorna för landsbygdens befolkning, säger Thomas Ekberg.

Här kan du se de östgötska vargparet på länsstyrelsens film från 27 juli:

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Annonser