Du verkar slippa vargvalpar, Ekberg – ”Gud vad tråkigt”

Östergötland (JJ) Länsstyrelsen har inte kunnat konstatera några vargvalpar i det enda vargrevir länet har. En som gläds över det är jägaren Thomas Ekberg.

Thomas Ekberg verkar slippa vargvalpar i år på sina marker. Stora bilden från det vuxna paret som länsstyrelsen filmade 27 juli i Östergötland. Foto: Länsstyrelsen och privat

Reviret har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort. Det är det första vargreviret i modern tid i Östergötland.

Tiken löpte i vintras och länsstyrelsens personal fann tydliga revirmarkeringar. Men valparna verkar ha uteblivit.

– Vi har filmer på varg från juni, juli och augusti men då är det bara en eller två vuxna vargar som syns. Vi har heller inga rapporter från allmänheten att de sett eller hört några valpar. Annars brukar människor höra när de vuxna vargarna och valparna ylar när de är på olika håll, säger Emil Brangenfeldt, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Parningen verkar har misslyckats.

”Gud, vad tråkigt”

– Gud vad tråkigt, säger yrkesjägaren Thomas Ekberg och skrattar.

Men det är en ironisk kommentar. Beskedet, att valparna kan ha uteblivit i reviret där han jagar, tar han emot med glädje.

– Det är befriande skönt. Det innebär att det kommer att bli lättare att jaga med hund och man får lite mer kontroll över det. Det är som jag alltid har sagt: Det ska vara så lite varg som möjligt för att minska skadorna för landsbygdens befolkning, säger Thomas Ekberg.

Här kan du se de östgötska vargparet på länsstyrelsens film från 27 juli:

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser