Jaktnyheter

Drever attackerad – i redan drabbat område

Anna Green och drevertiken Doris hade ett obehagligt lodjursmöte i går förmiddag. Foto: Privat
Jönköpings län (JJ) Anna Green, Vrigstad passade i går sonens drevertik. Dagens skulle ägnas åt rådjursjakt men i stället blev det ett traumatiskt lodjursmöte, för både Anna och drevern Doris.
Anna Green jagar egentligen ett stycke från sin bostad men i helgen, när hon var hundvakt åt grabbens 1,5-åriga drevertik Fogdegårdens Doris, vankades jakt med grannen, bara ett stenkast från huset. – Jag är ju egentligen stövarjägare men tänkte att vi kanske kunde sätta fart på något rådjur. Jag har inte själv gått med Doris tidigare så det var lite spännande, berättar Anna.

Tomt på rådjur

Dessvärre var de första timmarna relativt händelselösa. Doris nötte på men hittade inga intressanta slag att jobba med. Till sist kom Anna och hunden fram till grannen som stod på pass intill en liten mosse. – Han berättade att han sett något grått skymta i mossekanten när han kom till pass så jag gick dit och visade på Doris på spåret.

Hunden skriker ut i ångest

Doris tog slaget ett par hundra meter men vände sedan tillbaka. Anna som tyckte det var konstigt följde gps-spåret och manade på drevertiken. Löpan gick efter ett tag in i en granplantering och plötsligt kom det tre väckskall. – Men så kommer hon tillbaka direkt och då följer jag med henne ytterligare en gång. Jag tycket det var märkligt eftersom jag vet att hunden kan jaga rådjur.

Fräser och blåser upp sig

Anna ställer i kanten på planteringen och Doris sticker återigen in mellan julgranarna. Sekunder senare hör Anna ett fasligt liv därinne. Doris skäller först men skriker sedan i panik. – Jag ropar och då hör jag hur hunden kommer mot mig. Jag tror hon gått på vildsvin, men när hunden dyker upp ligger bokstavligen lodjuret på henne och jag skriker allt vad jag orkar. Hunden är bara en meter i från Anna när lodjuret kastar åt sidan. – Jag lägger mig över hunden för att skydda henne och hör då ett fräsande ljud. När jag vrider mig så står lodjuret uppe på en sten bara några få meter ifrån oss. Den blåser upp sig och fräser. Anna lyckas behålla lugnet och tar hunden i famnen samtidigt som hon skriker åt lodjuret som efter 20-30 sekunder viker från platsen.

Inga skador

Doris hade gps-väst på sig och frågan är om inte den räddade henne från skador. Anna har undersökt hunden grundligt men har inte hittat några sår. – Hade jag inte befunnit mig i närheten hade lodjuret kanske fortsatt attacken. Anna är helt säker på att det här lodjuret är samma djur  hon sett två gånger tidigare i år. – Lodjuret verkar helt oskyggt. Första gången såg jag det gå förbi huset längs med asfaltsvägen och kissa på min brevlåda. Andra mötet skedde bara för några veckor sedan på kvällen när jag rastade min stövare och pojkens drever. Jag såg ett par ögon i pannlampsskenet och när vi kom närmare såg jag att det var ett lodjur. I fem-sex minuter satt lodjuret helt lugnt och tittade på oss. Detta var i hagen precis bakom min grannes ladugård.

Skadedrabbat område

I mars attackerades en luzernerstövare av ett lodjur i dessa trakter och enligt Fredrik Johansson, rovdjursansvarig i Värnamo Jaktvårdskrets finns det mycket lodjur i området. – Under en vildsvinsjakt i januari på samma mark som luzernerstövaren attackerades, bekräftades sju olika lodjur. Marken är under 1 000 hektar stor. Fyra olika vuxna djur, plus hona med två ungar befann sig i området, berättade han i samband med den attacken. Fredrik Johansson anser det är hög tid att lodjursstammen börjar beskattas i Jönköpings län, något som också länsstyrelsen aviserat kan bli verklighet kommande lodjursjaktssäsong. I augusti filmades också ett närgånget lodjur av en jägare som satt ute och lockade räv.