Annons
Doris överlevde sprucken livmoder - nu jagar stjärndrevern igen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan drever
Vildtjärns Doris med den fina kronhjort som sköts för henne i Västerbotten på torsdagen. Foto: Privat
Doris överlevde sprucken livmoder - nu jagar stjärndrevern igen

I somras var den fantastiska drevertiken Vildtjärns Doris nära att dö av sprucken livmoder när hon fick en valpkull. Nu jagar hon för fullt igen och på torsdagen sköts en stor kronhjort för henne.

– Vid det första släppen i höst gick det inte alls bra för henne. Men nu levererar hon lika bra som hon alltid har gjort. Den här hunden har allt, säger Thomas Ekroth, Umeå, om sin drevertik.

Thomas Ekroth

Vildtjärns Doris har nämligen nio championtitlar – hon är är svenskt, finskt, norsk och nordiskt jaktchampion och utställnigschampion. Dessutom har hon en internationell championtitel.

”Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare”, skrev Jaktjournalens Roger C Åström, när Doris var Månadens hund i Jaktjournalen 2019.

Nära döden

I somras fick Doris sin tredje valpkull, nio avkommor. Både hon och valparna var nära att stryka med när livmodern sprack på tiken.

– Hon tappade jättemycket blod och svävade mellan liv och död i flera dagar. Men genom ett mirakel och jättemycket jobb för mig och min familj lyckades vi rädda livet på henne och alla valparna, berättar Thomas.

Och nu är Doris sig själv igen. Vid niotiden på torsdagsmorgonen släppte Thomas henne på en jaktmark i Nordmaling, där det finns starka bestånd av både dov- och kronvilt.

– I första sökvändan fick hon tag i en hel flock med kronvilt och de förflyttade sig sakta och fint runt i ett drev under drygt en timme. Plötsligt kom de ut framför Lars-Göran Persson på hans pass och han kunde skjuta, berättar Thomas.

Eftersöket en utmaning

Hjorten gick undan cirka 200 meter och det blev eftersök som var en utmaning med alla hjortspår på platsen. Men Doris redde ut problemet och hjorten hittades död.

– Det var ett fint skott. Det roliga är att Lars-Göran Persson sköt en guldhjort för Doris pappa, Tuthammarens Acke II, som var en legendarisk drever och också hade nio championtitlar, säger Thomas.

Man bedömer att hjorten som fälldes på torsdagen är ett handjur på retur. Trofén är möjligtvis ett silverhorn.

Jagar allt

Doris favoriserar inget vilt utan jagar allt med stor aptit.

– Hon driver hare, räv, rådjur och hjort och allt hon får tag i. Den gångna vintern sköt vi sju harar för henne under två jaktdagar i Norrbotten – och det tyckte hon var minst lika kul som den senaste hjortjakten, säger Thomas.

Hon är åtta år – hur länge vågar du släppa henne på kronvilt, som kan vända om och försöka ta hunden?

– Hon går inte in i fight med dem utan håller sig på 15-20 meters avstånd och skäller ståndskall om det blir stopp. Jag promenerar, springer, cyklar och åker skidor med henne året om – så hon är i sitt livs form. Jag hoppas få jaga med henne i två-tre år till, svarar Thomas.

Nedan länken till artikeln då Doris var Månadens hund i Jaktjournalen:

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!