Dömd för att ha tipsat om plågsam avlivningsmetod

En dansk 31-årig jägare har dömts till tio dagars villkorligt fängelsestraff, för att i en sluten facebookgrupp tipsat om hur man bäst skjuter en varg, så den dör först efter ett tag när den lämnat platsen.

Rätten menar att den danska jägaren uppmanade till brott. Foto: Gettyimages/arkivfoto

Den danska jägaren från Hadsten döms för att han publicerade ett ”recept” på hur man skjuter en varg utan att riskera att blir upptäckt. Inlägget gjordes i facebookgruppen Ulvefrit Danmark.

Jägaren nekade i rätten till att ha uppmanat folk att begå brott. Han försvarades av samma advokat som försvarade den jägare som sköt en varg i Vind för ett år sedan.

Rätten dömer ändå mannen till tio dagars villkorligt fängelsestraff. Åklagaren Kirsten Skov-Petersen är nöjd med domen och meddelar att mannen också kan bli av med sitt jaktbevis vilket gör att han inte längre får bedriva jakt.

– Det finns inte många sådana här ärenden så därför är det intressant hur rätten ser på det. Domen visar att man inte kan skriva vad som helst i det offentliga rummet, utan att det får konsekvenser. Även om det sker i en sluten Facebookgrupp, säger hon till tidningen JydskeVestkusten.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent

Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.
ANNONS ▼

Annonser