Dömd för att ha tipsat om plågsam avlivningsmetod

En dansk 31-årig jägare har dömts till tio dagars villkorligt fängelsestraff, för att i en sluten facebookgrupp tipsat om hur man bäst skjuter en varg, så den dör först efter ett tag när den lämnat platsen.

Rätten menar att den danska jägaren uppmanade till brott. Foto: Gettyimages/arkivfoto

Den danska jägaren från Hadsten döms för att han publicerade ett ”recept” på hur man skjuter en varg utan att riskera att blir upptäckt. Inlägget gjordes i facebookgruppen Ulvefrit Danmark.

Jägaren nekade i rätten till att ha uppmanat folk att begå brott. Han försvarades av samma advokat som försvarade den jägare som sköt en varg i Vind för ett år sedan.

Rätten dömer ändå mannen till tio dagars villkorligt fängelsestraff. Åklagaren Kirsten Skov-Petersen är nöjd med domen och meddelar att mannen också kan bli av med sitt jaktbevis vilket gör att han inte längre får bedriva jakt.

– Det finns inte många sådana här ärenden så därför är det intressant hur rätten ser på det. Domen visar att man inte kan skriva vad som helst i det offentliga rummet, utan att det får konsekvenser. Även om det sker i en sluten Facebookgrupp, säger hon till tidningen JydskeVestkusten.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼