Jaktnyheter

Död skabbvarg ersatt av ny hane – kan bli valpar

En ny hanvarg har ersatt den svårt skabbsjuke varg som sköts i juni i skyddsjakt i Hedemora. Foto: Gettyimages och privat, montage
En ny hanvarg har konstaterats i Gåsmyrenreviret som delas mellan Västmanland och Dalarna. Han har ersatt den icke fertila och svårt skabbangripne varg som sköts i skyddsjakt i juni. Nu kan det vara valpar på gång i reviret.
– Den nye hanen kommer från reviret Glamsen 2 utanför Älvkarleby. Han spårades tillsammans med tiken strax före jul vid Siksjön norr om Smedjebacken och Ludvika, berättar Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västmanland. Han har spårat både tiken och hanen i Gåsmyrenreviret på Västmanlandssidan och de revirmarkerar. – Jag hittade också löpblod efter tiken vid spårningarna, konstaterar Mallwitz. Den gamla alfahanen i reviret väckte uppståndelse i maj och juni strax utanför Hedemora i Dalarna. Ett får och en sällskapshund dödades alldeles i anslutning till bebyggelse. Det gjordes också observation av varg som kom ut från ett stall. Jaktjournalen har rapporterat om det bland annat här.

Testiklarna var i buken

Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt och den 16 juni lyckades en jägare få vargen inom skotthåll. Den visade sig vara svårt skabbangripen och saknade i stort sett allt hår på kroppen. Läs om det här och här. Vid obduktionen fann SVA:s biträdande statsveterinär Gete Hästvik svaret på frågan varför det aldrig föddes några valpar i reviret: Varghanen hade båda testiklarna kvar i bukhålan och var inte fertil. Men nu är det alltså en ny hane på plats och tiken har löpt i vinter. Det kan innebära valpar inom kort. – Man kan hålla sig för skratt. Vi trodde att reviret skulle upplösas när hanen försvann, säger jägare som Jaktjournalen talat med.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21