Död skabbvarg ersatt av ny hane – kan bli valpar

En ny hanvarg har konstaterats i Gåsmyrenreviret som delas mellan Västmanland och Dalarna. Han har ersatt den icke fertila och svårt skabbangripne varg som sköts i skyddsjakt i juni. Nu kan det vara valpar på gång i reviret.

En ny hanvarg har ersatt den svårt skabbsjuke varg som sköts i juni i skyddsjakt i Hedemora. Foto: Gettyimages och privat, montage

– Den nye hanen kommer från reviret Glamsen 2 utanför Älvkarleby. Han spårades tillsammans med tiken strax före jul vid Siksjön norr om Smedjebacken och Ludvika, berättar Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västmanland.

Han har spårat både tiken och hanen i Gåsmyrenreviret på Västmanlandssidan och de revirmarkerar.

– Jag hittade också löpblod efter tiken vid spårningarna, konstaterar Mallwitz.

Den gamla alfahanen i reviret väckte uppståndelse i maj och juni strax utanför Hedemora i Dalarna. Ett får och en sällskapshund dödades alldeles i anslutning till bebyggelse. Det gjordes också observation av varg som kom ut från ett stall.

Jaktjournalen har rapporterat om det bland annat här.

Testiklarna var i buken

Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt och den 16 juni lyckades en jägare få vargen inom skotthåll. Den visade sig vara svårt skabbangripen och saknade i stort sett allt hår på kroppen. Läs om det här och här.

Vid obduktionen fann SVA:s biträdande statsveterinär Gete Hästvik svaret på frågan varför det aldrig föddes några valpar i reviret: Varghanen hade båda testiklarna kvar i bukhålan och var inte fertil.

Men nu är det alltså en ny hane på plats och tiken har löpt i vinter. Det kan innebära valpar inom kort.

– Man kan hålla sig för skratt. Vi trodde att reviret skulle upplösas när hanen försvann, säger jägare som Jaktjournalen talat med.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser