Död skabbvarg ersatt av ny hane – kan bli valpar

En ny hanvarg har konstaterats i Gåsmyrenreviret som delas mellan Västmanland och Dalarna. Han har ersatt den icke fertila och svårt skabbangripne varg som sköts i skyddsjakt i juni. Nu kan det vara valpar på gång i reviret.

En ny hanvarg har ersatt den svårt skabbsjuke varg som sköts i juni i skyddsjakt i Hedemora. Foto: Gettyimages och privat, montage

– Den nye hanen kommer från reviret Glamsen 2 utanför Älvkarleby. Han spårades tillsammans med tiken strax före jul vid Siksjön norr om Smedjebacken och Ludvika, berättar Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västmanland.

Han har spårat både tiken och hanen i Gåsmyrenreviret på Västmanlandssidan och de revirmarkerar.

– Jag hittade också löpblod efter tiken vid spårningarna, konstaterar Mallwitz.

Den gamla alfahanen i reviret väckte uppståndelse i maj och juni strax utanför Hedemora i Dalarna. Ett får och en sällskapshund dödades alldeles i anslutning till bebyggelse. Det gjordes också observation av varg som kom ut från ett stall.

Jaktjournalen har rapporterat om det bland annat här.

Testiklarna var i buken

Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt och den 16 juni lyckades en jägare få vargen inom skotthåll. Den visade sig vara svårt skabbangripen och saknade i stort sett allt hår på kroppen. Läs om det här och här.

Vid obduktionen fann SVA:s biträdande statsveterinär Gete Hästvik svaret på frågan varför det aldrig föddes några valpar i reviret: Varghanen hade båda testiklarna kvar i bukhålan och var inte fertil.

Men nu är det alltså en ny hane på plats och tiken har löpt i vinter. Det kan innebära valpar inom kort.

– Man kan hålla sig för skratt. Vi trodde att reviret skulle upplösas när hanen försvann, säger jägare som Jaktjournalen talat med.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser