Jaktnyheter

Död kalv i bur har utlöst spekulationer om tjuvjakt

En död kalv i en bur har skapat spekulationer om tjuvjakt på stora rovdjur. Förre riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson har utlyst en belöning på 75 000 kronor för att fallet ska få en lösning.
Aftonbladet berättar att en privatperson i lördags hittade en bur, iskruvad av lastpallar, i skogen i Krankelösa utanför Ljungbyholm i Kalmar. I buren fanns en död, omärkt kalv. – Patrullen konstaterar att den här kalven har levt när den sattes i buren då det fanns avföring i buren, säger Evelina Olsson, presstalesperson hos polisen i region Syd, till Aftonbladet. Polisen har varit i kontakt med jägare och markägare och boende i området men inte fått fram några uppgifter om kalven och vem som placerat den i buren i skogen. Presstalesperson Evelina Olsson har dock en teori. – En tanke som har lyfts är att det kan vara någon form av tjuvjakt. Det finns gott om lodjur och varg i det här området, säger hon till Aftonbladet. Det hakade förre S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson på. Klockan 23.39 i lördags kväll postade han ett inlägg på Facbook där han utlovar 75 000 kronor till den som kan komma med tips om vem som placerat kalven i buren.

”Tjuvjägare betade…”

”Mycket tyder på att det är en tjuvjägare som försökt locka fram varg och lo genom att låta kalven plågas till döds”, skriver Jan Emanuel Johansson på Facebook. Debatten rasar och bland kända jaktmotståndare och rovdjursvänner tror många att det måste vara frågan om illegal rovdjursjakt. Svenska Rovdjursföreningens rapportering på Facebook har rubriken ”Tjuvjägare betade med levande kalv i bur…” Bland jägare och lantbrukare frågar man sig om någon kanske stulit en kalv i en hemmagjord bur och blivit tvungen att dumpa kalven i skogen. Jan Emanuel Johansson meddelar att ytterligare tipspengar har kommit in. Belöningen till den som har tips som leder till fällande dom utlovas 100 000 kronor. I Expressen-TV utvecklar Jan Emanuel Johansson sitt resonemang.