Jaktnyheter

Djurplågare sköt vildsvin i träningsanläggning

Martin Balke (tv) och Thomas Töpel blev chockade när de upptäckte att två vildsvin på deras träningsanläggning tjuvskjutits med helmantel. Foto: Privat

I Tyskland finns ett tjugotal specialiserade vildsvinträningshägn för hundar. Jaktjournalen besökte Martin Balkes hägn hösten 2014 tillsammans med representanter från svenska tysk jaktterrier klubb. Förra veckan sköt någon okänd person galten och suggan i hägnet. Galten fick avlivas medan suggan hittades död.

– Vem gör något sånt här. Det måste vara någon som tycker om att plåga djur, säger Martin Balke när Jaktjournalen ringer upp.

Händelsen är polisanmäld och en utredningen är inledd. Martin Balke är dock tveksam att några gärningsmän kommer hittas.

– Det finns inga ögonvittnen och vi har inte hittat kulorna. Vi kan se att helmantlad ammunition använts, säger han.

Galten haltade

Det var i onsdags Martins kollega Thomas Töpel besökte hägnet, beläget i Stadtroda, Thüringen och upptäckte att den tioåriga galten haltade på ett framben och verkade sjuk.

Tomas beslutade sig för att avliva galten och upptäckte därefter att det fanns ytterligare ett skotthål i vildsvinet. Kulan hade dock inte varit dödlig.

­När suggan i hägnet efter ytterligare två dagar inte visat sig släpper Tomas sin eftersökshund som på bara några minuter hittar suggan död inne i ett tätare parti i hägnet.

– Suggan var också skjuten med helmantlad ammunition, säger Martin.

Ren tortyr

Martin berättar att tjuvjakt ägt rum i ett hägn väster om Berlin men att det då rörde sig om några som ville komma åt vildsvinskött.

– Här finns inga indikationer på att de velat döda vildsvinen. Inga av djuren var skjutna i hjärta-lungregionen. Jag tror det handlar om personer som bara haft för avsikt att tortera djuren, säger Martin.

200 hundar om året

Träningsanläggningen är just nu stängd. Martin berättar att det är lågsäsong för hundträning mellan oktober och februari.

– Galten hade varit med sedan vi byggde hägnet och var väldigt bra ur träningssynpunkt. Han var snäll mot försiktiga hundar och sa ifrån när hundarna var tuffare. Det kommer ta tid att få till en lika bra.

Hundträning regleras genom lagstiftning i Tyskland. Max 30 träningstillfällen per vecka är lagligt. Varje år testas omkring 200 hundar. Många kommer från utlandet, däribland Sverige.

– Vi har flera svenska jägare här som testar sina tyska jaktterriers och inför starten av provverksamhet i Sverige i hägn var representanter här och fick inspiration och erfarenheter, säger Martin Balke.

När hägn undersökte vildsvinen hittade de kulhål. Foto: Privat