Den björnen lät sig inte stressas av en hund

Hälsingland (JJ) Hur mycket stressas egentligen en björn av en hund? Björnen som Stefan Lindströms finnstövare fick tag på häromdagen ser inte det minsta stressad ut – den utförde närmast cirkuskonster.

En stillbild från Stefan Lindströms film visar den stora björnen som står och balanserar på en stubbe. Foto: Privat

Stefan Lindström släppte sin finnstövare Lynx på jaktprov på levande björn på söndagen. Provet bygger på att domarna ska kunna titta på filmen och bedöma hundens arbete. Därför bar Lynx kamera.

– Jag släppte på ett spår i Risarven utanför Färila och Lynx spårade fem minuter innan det blev upptag. Han skällde ståndskall i två timmar och jag fick gå in och stöta ståndet två gånger innan jag lyckades få in hunden, berättar Stefan Lindström.

När han tittade på filmen från kameran visade det sig ha varit en riktigt stor björn som Lynx jobbat med.

– Den vägde runt 200 kilo skulle jag tro, säger Stefan.

”Cirkusbjörn”

Det märkliga är att björnen i en sekvens går upp och ställer sig och balanserar på en stubbe. ”Vete fan om det inte var en cirkusbjörn”, skriver Stefan på Facebook.

– Faktum är att björnarna rätt ofta gör så där, ställer sig på exempelvis stenar. Jag vet inte om de gör det för att se större ut, eller vad det är frågan om, säger Stefan.

Hur som helst, stressad ser den stora björnen inte ut att var.

– Mesta tiden av filmen, innan jag gick in och stötte ståndet, låg björnen ned, konstaterar Stefan Lindström.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser