Den björnen lät sig inte stressas av en hund

Hälsingland (JJ) Hur mycket stressas egentligen en björn av en hund? Björnen som Stefan Lindströms finnstövare fick tag på häromdagen ser inte det minsta stressad ut – den utförde närmast cirkuskonster.

En stillbild från Stefan Lindströms film visar den stora björnen som står och balanserar på en stubbe. Foto: Privat

Stefan Lindström släppte sin finnstövare Lynx på jaktprov på levande björn på söndagen. Provet bygger på att domarna ska kunna titta på filmen och bedöma hundens arbete. Därför bar Lynx kamera.

– Jag släppte på ett spår i Risarven utanför Färila och Lynx spårade fem minuter innan det blev upptag. Han skällde ståndskall i två timmar och jag fick gå in och stöta ståndet två gånger innan jag lyckades få in hunden, berättar Stefan Lindström.

När han tittade på filmen från kameran visade det sig ha varit en riktigt stor björn som Lynx jobbat med.

– Den vägde runt 200 kilo skulle jag tro, säger Stefan.

”Cirkusbjörn”

Det märkliga är att björnen i en sekvens går upp och ställer sig och balanserar på en stubbe. ”Vete fan om det inte var en cirkusbjörn”, skriver Stefan på Facebook.

– Faktum är att björnarna rätt ofta gör så där, ställer sig på exempelvis stenar. Jag vet inte om de gör det för att se större ut, eller vad det är frågan om, säger Stefan.

Hur som helst, stressad ser den stora björnen inte ut att var.

– Mesta tiden av filmen, innan jag gick in och stötte ståndet, låg björnen ned, konstaterar Stefan Lindström.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser