Den björnen lät sig inte stressas av en hund

Hälsingland (JJ) Hur mycket stressas egentligen en björn av en hund? Björnen som Stefan Lindströms finnstövare fick tag på häromdagen ser inte det minsta stressad ut – den utförde närmast cirkuskonster.

En stillbild från Stefan Lindströms film visar den stora björnen som står och balanserar på en stubbe. Foto: Privat

Stefan Lindström släppte sin finnstövare Lynx på jaktprov på levande björn på söndagen. Provet bygger på att domarna ska kunna titta på filmen och bedöma hundens arbete. Därför bar Lynx kamera.

– Jag släppte på ett spår i Risarven utanför Färila och Lynx spårade fem minuter innan det blev upptag. Han skällde ståndskall i två timmar och jag fick gå in och stöta ståndet två gånger innan jag lyckades få in hunden, berättar Stefan Lindström.

När han tittade på filmen från kameran visade det sig ha varit en riktigt stor björn som Lynx jobbat med.

– Den vägde runt 200 kilo skulle jag tro, säger Stefan.

”Cirkusbjörn”

Det märkliga är att björnen i en sekvens går upp och ställer sig och balanserar på en stubbe. ”Vete fan om det inte var en cirkusbjörn”, skriver Stefan på Facebook.

– Faktum är att björnarna rätt ofta gör så där, ställer sig på exempelvis stenar. Jag vet inte om de gör det för att se större ut, eller vad det är frågan om, säger Stefan.

Hur som helst, stressad ser den stora björnen inte ut att var.

– Mesta tiden av filmen, innan jag gick in och stötte ståndet, låg björnen ned, konstaterar Stefan Lindström.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser