Danska jägare vill ha bort strikt skydd av varg

Danmarks Jägarförbund vill ha bort de speciella skyddsreglerna för varg – men även för bäver. Vargen är inte längre en hotad djurart, anser förbundet.

Danmarks Jägarförbund tar strid mot EU:s skyddsregler för varg. Foto: Gettyimages

Landbrugsavisen rapporterar att Danmarks Jägarförbund vill att EU-kommissionen ändrar vargens skyddsstatus.

”I många regioner av EU är koncentrationen av varg ohållbart hög, vilket resulterar i stigande konflikter, ekonomiska tapp för markägare, dräpta hundar och lokal påverkan på viltet”, skriver Danmarks Jägarförbund.

Föreningen anser det djupt beklagligt och oansvarigt av EU-kommissionen, att de stränga skyddsreglerna för varg, men också för exempelvis bäver, kvarstår trots den utveckling stammarna haft i Europa och de nordiska länderna.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser