Annons
Björnjägaren misstänkt för jaktbrott berättar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan jaktbrott
Den jägare i Jämtland som misstänkt för grovt jaktbrott, berättar för Jaktjournalen hur polisen pekar ut honom som misstänkt, trots att han varit flera kilometer från platsen. Foto: GettyImages/Josefine Julén, bildmontage
Björnjägaren misstänkt för jaktbrott berättar
”Jag har inte ens varit i närheten av björnen”

Jaktjournalen kunde i veckan berätta om att en björnjägare i Jämtland misstänks för grovt jaktbrott. Enligt polisen ska bland annat bilar och illegala kameror använts i björnjakten.

Men jägaren som misstänks var med som gäst och satt på pass långt från händelsernas centrum.

Det var i slutet av augusti i år (2021) som händelsen utspelade sig, när polisen tillsammans med en naturbevakare från länsstyrelsen, var ute för tillsyn av björnjakten.

Enligt polisens uppgifter, som framkommer i en dom i förvaltningsrätten där den misstänkta jägaren nekas att få sina vapen tillbaka, ska fordon använts i jakten på björn. Myndigheterna menar också att man använt sig av en illegal åtel och åtelkameror, samt att man släppt en jakthund på åteln.

Var gästjägare

Den jägare som misstänks för grovt jaktbrott berättar nu för Jaktjournalen om den dagen.

– Vi var sammanlagt 11 stycken som jagade. Två svenskar och resten utländska jägare. Jag var med som gästjägare och hade varken med någon hund eller någon åtelkamera, säger han.

Enligt polisen så åkte en patrull till platsen när de fått veta att en björn blivit skjuten. Där stod flera bilar uppställda och i en av bilarna låg åtelkameror öppet.

– Han som hade kameror i sin bil jobbar som yrkesjägare för staten (i ett annat land) och han använder dem i sitt arbete, det är inget som har använts under jakten, säger jägaren.

Han satt på pass långt från händelsernas centrum när han på telefon fick veta att björnen gått i en annan riktning.

– Vi hade fått upp en annan björn dagen innan på marken där jag brukar jaga och jag hade tänkt åka dit och undersöka detta. När jag kom ut till marken ringde jaktledaren och sa att björnen var skjuten, och då körde jag till samlingsplatsen för att få se björnen, säger han.

Flera kilometer bort

De var de utländska jägarna som skötte jakten, gick med hund och sköt björnen. Men de var de två svenska jägarna som befann sig flera kilometer bort, som blev misstänkta för brott.

– De som polisen kallar illegal åtel var inte en åtel överhuvudtaget. Min jaktkompis har slängt rester efter älgjakten där i flera års tid. Men det fanns alltså inget färskt, utan det handlar om benknotor från förra årets älgjakt, säger jägaren.

Han berättar också att det som polisen kallar för en åtelkamera, är en kamera som satt uppe tre dagar vid fjolårets älgjakt och den var då utmärkt med namn och telefonnummer. SIM-kortet på kameran har inte varit aktivt sedan årsskiftet, menar han.

– Men det kollade inte polisen inte ens på.

Tog jaktvapen

I mitten av september fick jägaren och hans svenska jaktlagskompis sina vapen omhändertagna av polisen. Där kommer vapnen förbli tills eventuell rättegång eller tills förundersökningen läggs ner.

– Det känns ju förjäkligt. Jag har inte varit i närheten av björnen och åkte därifrån innan den blev skjuten. De utländska jägarna har däremot inte hört ett ord av polisen vad jag vet, säger han.

Han hann vara med på den första älgjakten i september. Men sedan har det blivit höst utan någon mer älgjakt, ingen fågeljakt och ingen toppjakt under vintern.
Han kan inte tänka sig att åtal kommer väckas, eftersom det inte finns någon grund för det.

– Jag blir så förbannat att de kan ta grejerna (vapen) utan att ha mer på fötterna, men det är ju så här det jobbar, säger jägaren.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!