Annons
Björninventeringen klar: stammen har vuxit - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Björnjakt 2021
Resultatet från björnspillningsinventeringen är klart. Foto: GettyImages
Björninventeringen klar: stammen har vuxit

Nu har resultatet av björnspillningsinventeringen i Västernorrland och Jämtlands län kommit. Resultatet visar att björnstammen har vuxit sedan 2015 och domineras av honor.

Det handlar om totalt 1 427 björnar i de båda länen, fördelat på 935 honor och 537 hanar.

– Vi är nöjda med resultatet av inventeringen. Tack vare Jägareförbundets jaktvårdskretsar fick vi in ett stort antal spillningsprovet, vilket ger ett väldigt bra underlag för att beräkna björnstammens storlek på ett tillförlitligt sätt, säger vilthandläggare Nicklas Rumm, vilthandläggare på länsstyrelsen Jämtlands län, i ett pressmeddelande.

När björnstammen senast inventerades senast, 2015, uppskattades antalet björnar till 1 179 stycken i båda länen, nästan 300 färre än idag.

Länsstyrelsen menar att en möjlig förklaring till varför stammen fortsätter växa är att andelen könsmogna honor i stammen är hög. Det innebär en tillväxttakt som kan vara svårt att beräkna. Men det kan också beror på ett stort inflöde av björnar från angränsande län, enligt länsstyrelsen.

Över 1 000 björnar i Jämtland

Björnstammen i Jämtlands län har beräknats till 1 044 björnar, hösten 2020. En ökning med 137 björnar sedan 2015. Resultatet visar också på en stor övervikt av honor i stammen. 693 stycken.

–  Den höga andelen honor i stammen har sannolikt lett till en högre tillväxttakt än vad vi tidigare har beräknat. Björnjakten som bedrivs i dag fredar honor som åtföljs av ungar vilket betyder att en stor del av björnarna i björnstammen inte beskattas undantaget vid några få tillfällen vid skyddsjakt, säger Nicklas Rumm.

Resultatet av spillningsinventeringen kommer att utgöra grund för hur många björnar som kan fällas i respektive län under licensjakten.

Besked om licensjakten förväntas komma vid midsommar.

Skyddsjakt och licensjakt

I år har 22 björnar fällts under skyddsjakten i Jämtlands län. Föregående år var siffran 39.

2020 var tilldelningen 100 björnar i licensjakten i Jämtland.

I Västernorrland har inte en enda björn fällt under skyddsjakten. 35 björnar tilldelades licensjakten.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!