"Björnen dränkte och gömde hunden i ett vattenhål" | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan älgjakt
Ixo påträffades inkilad under kanten i ett vattenhål. Han blev fem år gammal. Foto: Privat
"Björnen dränkte och gömde hunden i ett vattenhål"
Lycksele (JJ) Torbjörn Karlsson fick sin femåriga jämthundshane dödad av björn natten mot onsdagen. – Björnen hade dränkt och gömt honom i ett vattenhål, berättar han.
Västerbottens Folkblad var först med att berätta om Torbjörn och hans far som gick ut på tisdagskvällen för att träna två  jämthundar inför älgjakten. Det var femåriga finska importen Ixo, Oxängs Timi, och 17 månader gamla Raiko. Det blev upptag och ståndskall. Vid ett tillfälle kom Törbjörn så nära att han hörde björnen – och den lät ilsken. Torbjörn och pappan gick efter och lyckades kalla in unghunden. Men Ixo fortsatte och hade skällt i åtta timmar och förflyttat sig fem mil när pejlsignaden plötsligt försvann. – Klockan var halv fyra på morgonen och farsan ville hem och sova. Jag skjutsade honom, bytte om och åkte tillbaka till skogen. Vattengropen fanns fem-tio meter från platsen där jag hade sista GPS-punkten, berättar Torbjörn.

”Instoppad under kanten”

Torbjörn Karlsson

Det var ren tur att han hittade kroppen efter Ixo. Hann såg klösmärken i mossan vid vattenhållet och noterade att vattnet i gropen var grumligt. Han funderade varför. – Jag kikade ned i vattnet men såg först ingenting. Då gick jag runt och tittade från andra hållet och fick se den lilla röda pluppen som sitter högst upp på hundens GPS-antenn, berättar Torbjörn. Han fick ta i ordentlig för att få loss kroppen efter sin döda hund. – Han var instoppad under kanten, som en mäla. Jag fick slita för att få ut honom och började direkt kolla om det var något liv i hunden. Men det var det inte. – Björnen har gjort precis som när den gömmer byten – den liksom trycker in dem under kanten i någon kallkälla till exempel. säger Torbjörn.

Ixo var en mycket duktig jakthund. Foto: Privat

Bästa hunden

Gropen som innebar döden för den femåriga jämthunden mätte omkring en till en och en halv meter i diameter. Den var cirka en meter djup och hade stenbotten. Torbjörn utesluter att hunden drunknat av sig själv. – Länsstyrelsens naturvakare var också säker på att hunden dödats av björn – för den hade klösmärken i ljumsken och fram på bogen, säger Torbjörn. Det var sin bästa hunden han förlorade. Utställningsmeriterna var klara och han skulle starta honom på jaktprov. – Jag har tre hundar till, men de blir inte som Ixo. Han var otroligt bra och hade en stark rovdjursskärpa. Det var mycket roligt att jaga med honom. Det slutade illa, säger Torbjörn.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!