Björn i Alperna

Bayern (JJ) För första gången på 170 år har en björn dykt upp på tysk jord. Beslutet att skjuta björnen möttes av en folkstorm och nu ska björnen skjutas med en bedövningspil för att placeras i en djurpark eller flyttas hem till de Italienska alperna.

Björnen har under sina vandringar mellan bergen i Tyskland och Österrike roat sig med att riva ihjäl får, bryta upp kaninburar, länsa bikupor och göra intrång i hönshus.
Sedan ett par dagar finns finska björnjägare på plats med sina hundar för att om möjligt komma i skotthåll med ett bedövningsvapen. Jägarna har dock haft problem eftersom hundarna är vana vid betydligt svalare klimat. Trots att två hundar fått pälsen klippt tvingades man ge upp jakten eftersom hundarna riskerade få värmeslag.
När en (1!) tysk björn vållar så stor uppståndelse kan man hoppas att även mellaneuropiska innevånare och beslutsfattare börjar få förståelse för de omständigheter som svenska glesbygdsbor tvingas leva under. I Sverige uppskattas björnstammen till cirka 2 500 djur.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser