Besiktningsman: Jag har sett rovdjursstaket som vargar sprängt

Askersund (JJ) Vargattacken där 26 får dödades väster om Askersund sänder sannolikt chockvågor in i den svenska vargförvaltningen. Vargarna forcerade ett fullt fungerande så kallat rovdjursavvisande stängsel. Men erfarne besiktningsmannen Per Ahlqvist är inte förvånad. – Jag har sett staket som vargar "sprängt", säger han.

Rovdjursstaket används som slagträ i vargdebatten, men hur säkra är de egentligen? Foto: Mikael Moilanen

De så kallat rovdjursavvisande stängslen används som slagträ i den infekterade vargdebatten. Djurägare uppmanas investera i dem för att få skydd mot exempelvis varg.

Runt fårhagen i Askersund, där Tivedenvargarna natten mot måndagen dödade 26 får, satt ett stängsel som enligt Per Ahlqvist, besiktningsman på länsstyrelsen i Örebro, var i fullgott skick.

Han hittade fyra platser där vargarna grävt och han tror att de kanske kröp in på en sådan grävd plats.

De som sysslat med hundar vet att en hund med stark jaktlust, som är fokuserad på ett byte, inte väjer för någonting i jakten.

Per Ahlqvist vet också att vargar kan springa rakt igenom rovdjursstängsel. Det hände exempelvis i närheten av Nora för ett par år sedan.

Isolatorerna slets loss

Den gången var stängslet alldeles nybesiktigat och hade hög spänning.

– Vargen kom gående längs byvägen och sprang rakt igenom stängslet eftersom lammen låg alldeles på insidan om staketet. Isolatorerna, som håller eltrådarna, hade slitits loss och flugit in i hagen, berättar Per Ahlqvist.

Vargen brydde sig alltså inte om strömmen i staketet. Hungern och jaktlusten fick den att springa rakt igenom.

– Den hade slitit upp magarna på fem lamm och först då kom den på att det var ström i staketet – när den skulle ut. För då satte den igång och gräva utav bara sjutton, berättar Per Ahlqvist.

Vid många besiktningar som länsstyrelsens personal gör vet man inte hur vargar tagit sig in hagarna där får dödats. Man tittar och gissar att de krupit under på något ställe. Kanske är sanningen att de ibland springer rakt igenom. Eller hoppar. Eller gräver.

– Stängslen är inte helt säkra på något sätt. Det vet vi. Det är därför de heter rovdjursavvisande stängsel och inte rovdjurssäkra stängsel, konstaterar Per Ahlqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser