Jämthundstik dödad och uppäten av vargar

En tre år gammal jämthundstik dödades på lördagen av vargar i Hälsingland. – Hon skällde ståndskall när vargarna sökte upp henne, säger besiktningsman Sone Persson.

Jämthundstiken skällde ståndskall när minst tre vargar gav sig på henne. Foto: Länsstyrelsen

Den treåriga jämthundstiken hade fått tag i ko med två kalvar och skällde ståndskall. Plötsligt såg hundägaren på pejlen att hunden blev stilla.

– De hittade pejlen i går kväll. I dag hittade man resterna efter hunden, som var i stort sett helt uppäten. Det var ryggrad och huvud kvar. Vi har spårat tre vargar på platsen, säger Sone Persson, besiktningsman på länsstyrelsen i Gävleborg.

DNA-prov

Tiken var jaktprovsmeriterad och hade tagit ett förstapris på älg. Hon gjorde sin sista jakt i Homna, mellan Voxna och Edsbyn i Hälsingland.

– Platsen ligger inom det som kallas Lobergsreviret, men vi är inte säkra på vilka vargar som tagit hunden eftersom reviren går ihop. Vi söker spillning och föröker få tag på ett DNA-prov, säger Sone Persson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼