Åtta får döda efter vargattack utanför Växjö

Åtta får dödades i helgen vid en vargattack utanför Växjö.

Attacken inträffade natten mellan lördagen och söndagen och länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat att fåren dödats av varg.

– Man hittade sex döda får. Ytterligare tre var skadade och två av dem har avlivats, berättar Elin Åkelius, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Gården ligger cirka en mil nordost om Växjö. Den exakta platsen vill länsstyrelsen inte offentliggöra, av hänsyn till djurägarna.

Hagen hade tretrådigt elstängsel.

– Det ska ha varit ett hundratal får i hagen och de har nu flyttats. Vi för diskussioner med fårägaren om rovdjursavvisande stängsel, säger Elin Åkelius.

Området har inget känt vargrevir. Den senaste kvalitetssäkrade vargobservationen gjordes i mars – cirka två-tre mil från gården där fåren attackerades i helgen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser