Är I rovdjurens spår partiskt? Nu granskas det

Stockholm (JJ) Myndigheten för press, radio och TV kommer att granska om SVT-programmet I rovdjurens spår lever upp till kravet på opartiskhet. 21 anmälningar har kommit in mot det första avsnittet.

Myndigheten för press, radio och tv ska pröva om I rovdjurens spår lever upp till kravet på opartiskhet. Bild: Skärmdump SVT play

Anmälningarna handlar nästan uteslutande om att människor tycker att programledaren Anders Lundin agerar partiskt.

De som skrivit till Myndigheten för press, radio och TV tycker bland annat att han ger en okritisk bild av vargen och inte beskriver problemen som arten ställer till.

– Ärendet är så pass nytt här att det ännu inte lottats ut på någon tjänsteman, berättar handläggare Johannes Wik för Jaktjournalen.

Sveriges Television skriver på sin hemsida, om kravet på opartiskhet:

”I SVT:s sändningstillstånd anges att Sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i televisionen.”

Här kan du se det första avsnittet, om vargen.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser