Nyttan och glädjen med att släppa älghundarna har förbytts i ångest och oro för vargangrepp. - Jag har minst 20 bekanta som fått hundar eller får dödade, säger Anette som tog initiativ till kvällens manifestation i Falun. Foto: Ida Lindberg

Anettes ångest över löshundsjakt bland vargar ledde till kvällens stormöte i Falun

I kväll samlas elva organisationer i Falun i en protest mot den svenska vargpolitiken. Idén till manifestationen kom från Anette Eklund och föddes ur den ångest och vånda hon känner över vargsituationen och löshundsjakten.

"}}

– Jag är sjunde generationen jägare på samma marker i Marnäs i Falu kommun och nu funkar det inte längre. Så fort man släpper en hund kommer ångesten och oron, säger Anette Eklund.

2018 uppmärksammades hon i Jaktjournalen, då det var björnjakt och Anette var jaktledare i Marnäs. Sveriges Radios utsända var med när en björnhund förföljdes av en varg och jakten fick avbrytas.

Förvärrade problem

Sedan dess har problemen förvärrats.

– Under jaktsäsongen som gick hade vi vargar överallt och under älgjakten kunde vi jaga fyra dagar i Marnäs, och bara på två tredjedelar av marken. Länsstyrelsen hade satt upp tio kameror och det kom bilder på varg hela tiden, berättar Anette.

Hon upplever att den växande vargstammen berövat henne möjligheterna att leva det liv som tidigare generationer av släktingar levt och hon själv fastande för.

Anette ser det som ett kall att skörda av det överskott naturen ger i form av exempelvis viltkött.

– Jag är uppvuxen med jakt och kött från älg, tjäder och hare och så kommer det in någonting som förstör alltihop. Förr kunde jag gå ut i skogen och plocka bär och ha hundarna med mig och jaktträna dem. Nu måste jag ha bössan med mig – och så fort en hund skäller ståndskall tänker jag att den står där som en vällingklocka och lockar till sig varg. Istället för att smyga på ståndskallen rusar man dit, berättar Anette.

Kände tillförsikt

Hon sitter som ledamot i Svenska Jägareförbundet styrelse i Dalarna och efter riksdagsbeslutet 2013 om vargstammens utveckling, kände Anette tillförsikt.

– Vi tänkte att det skulle vara mellan 170 och 270 vargar. Men nu växer stammen hela tiden och vi får jakter som är riktade mot speciella revir. Jag vill ha en generell jakt, så att vi kan lära vargarna att bli skygga – så som vi gjorde med björnarna, säger Anette.

Hon berättar att hon en sommar, innan det blev riktiga björnjakter, gjorde 23 björnobservationer i Marnäs. Det var 17 olika individer som var synliga nära hus och gårdar.

– Idag är det problemet borta. Björnarna har blivit skyggare när de jagats, säger Anette.

Uttalande till riksdagen

Vid kvällens manifestation, klockan 19 på Stora Torget i Falun, kommer företrädare för Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Föreningen Sveriges Jägare, Lantbrukarnas Riksförbund, Dalarnas Älghundklubb, Dalarnas Dreverklubb, Ny Rovdjurspolitik, Dalarnas Taxklubb och Specialklubben för skällande fågelhundar att finnas representerade.

Det måste betraktas som unikt att så många organisationer enas om en gemensam manifestation.

Kortare anföranden kommer att hållas och det väntas komma mycket folk, bland annat med bussar från andra orter.

– Vi ska enas om ett uttalande som kommer att skickas till riksdagen. Även om det skulle vara bra med noll vargar vet jag att det inte går att uppnå. Ett första mål kan vara att komma ned till den lägre siffran för miniminivå som riksdagen beslutade, 170 vargar. Sedan vill ju Jägareförbundet ha 150 vargar och jag hoppas att vi kan få ett tak för hur stor stammen ska vara, säger Anette.