Älgkatastrof på Haparanda Sandskär

Haparanda (JJ) I januari räknades 40 älgar på en yta av 500 hektar. Nu har totalt nio kadaver återfunnits. Det finns noll vinterfoder i nationalparken Haparanda Sandskär. Biotopen som låg till grund för nationalparksskapandet är ett minne blott.

En märkt älg som svultit till döds upptäcktes nyligen. Det är bara en av många som dukat under i vinter. Foto: Privat.

Varför älgar tar sig ut till Haparanda Sandskär och väljer att stanna trots att maten är borta vet man inte. Sommarbetet är frodigt men vintertid finns inget. Jaktjournalen har i artiklar uppmärksammat tillståndet i nationalparken i Norrbottens län tidigare, men nu är tillståndet där värre än någonsin, menar Kaj Lundgren, Seskarö, som i 15 års tid följt älgarna här ute.

– Förra året hittade vi nio kadaver. Nu har vi räknat lika många denna vinter. Det är en katastrof. Ingen jakt är tillåten här och älgarna svälter till döds, säger han.

Situationen har nu gått så långt att till och med ornitologerna i området uppmärksammat problemet eftersom älgarnas hårda bete påverkar bitopen negativt för fågellivet. Det finns i stort sett inga lövsnår kvar. Allt som går att äta är fullständsigt nedbetat på ön.

– Förr hade huvudön i nationalparken som är cirka 500 hektar en vinterstam på tio älgar, i januari i år räknade vi till 40 älgar. Det är inte hållbart.

Sändarförsedda älgar som finns på ön bekräftar att de inte lämnar ön även om maten sinar. Nu hoppas Kaj Lundgren att myndigheterna reagerar och vidtar åtgärder.

– Mig veterligen har ingen ens varit här ute och sett hur det ser ut. Älgstammen borde egentligen skjutas bort så ön får en chans att återhämta sig. Det är som myndigheterna tappat intresse för nationalparken och medvetet låtit biotopen förändra sig.

Jaktjournalen har sökt ansvariga tjänstemän på länsstyrelsen i Norrbottens län samt Naturvårdsverket för en kommentar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktlag bestulet på älgar

Jägarna i Hedens jaktlag i Norsjö i Västerbotten trodde inte sin ögon när de kom till älgslakteriet på torsdagsmorgonen – de skjutna älgarna hade stulits.
ANNONS ▼