Älgjakten i fara när vargarna dödar hundar i Hälsingland

Åtta jakthundar har dödats eller skadats av varg i Gävleborg under den pågående jaktsäsongen. Allt färre jägare vågar släppa sina hundar och frågan är hur det kommer att gå med avskjutningsmålen i exempelvis älgjakten.

Jakthundar dödas på löpande band i Hälsingland, senast på lördagen, och bland annat älgjakten hotas. Foto: Gettyimages och länsstyrelsen, montage

Senast på lördagen dödades en jämthundstik i Homna i Hälsingland, vilket Jaktjournalen rapporterat här.

Totalt i Hälsingland har sju jakthundar dödats eller skadats under jaktsäsongen 2019. En drever har också vargdödats i Ockelbo.

På sina ställen i framförallt Hälsingland är vargstammen så stark att länsstyrelsens personal inte längre kan avgöra vilka revir som ligger bakom attackerna.

”Älgjakten i fara”

– Det är åt helvete på riktigt. Måluppfyllnaden i älgjakten är i fara, säger Johan Lundberg, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Gävleborg.

Vad vidtar Jägareförbundet för åtgärder för att komma till rätta med problemet?
– Vi fortsätter vårt arbete på samma sätt som vi gjort hela tiden. Vi försöker stötta de hundägare som drabbas och skickar in skyddsjaktansökningar. ”Lördagsgroggskommentarer” på Facebook hjälper inte. Vi måste ”motionera” systemet och ta upp diskussionen med myndigheterna, svarar Johan Lundberg.

Han är kritisk till flera omständigheter i den svenska vargpolitiken. Det är dels svårigheten att få skyddsjakt.

Svårt nå avskjutningsmål

– Det finns en tröghet i systemet. Dels får inte jakten vara populationsinskränkande, dels måste man kunna identifiera vilken varg som stått bakom attacken. Skyddsjaktsinstrumentet är för trubbigt när man aldrig kan skjuta några vargar, säger Johan Lundberg.

Han vädjar nu till jägarkåren att delta i insamlingen av vargspillning, för att man ska kunna få en klar bild av hur många vargar Gävleborg egentligen har.

– Sedan måste vi få minska stammarna där tätheterna är som störst – i framförallt Hälsingland är det riktigt illa med revir överallt. Det här är frågor som vi har skogsbruket med oss i. De ser att det är svårt att nå målen i exempelvis älgjakten, säger Johan Lundberg.

Bland vargföreningarna skriver exempelvis Svenska Rovdjursföreningen ”att löshundsjakt i områden med varg inte ska förekomma.”

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser