"Älgen" var en stor björn – tur att bössan var med | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan björnjakten 2020
Mattias Bergmark och jämthunden Bring som fixade sin första björn på lördagsmorgonen. Bild: Roger C Åström och Eniro
"Älgen" var en stor björn - tur att bössan var med
Mattias Bergmark tänkte lämna bössan i bilen, för han var nästan säker på att jämthunden Bring skällde älg. Men geväret blev med och Mattias kunde skjuta en stor björnhane – den första för både honom och hunden.
Mattias jagar i Lapphusliden, cirka åtta mil väster om Skellefteå i Västerbotten. Man är nästan grannar med Lossmens VVO, där Urban Bäcklund sköt en björn på premiärmorgonen. – Vi spårade av vägar och letade björnskit både igår och idag, men hade inga uppslag. Då tänkte jag att Bring skulle få springa ett varv på skogen och jag släppte honom på måfå, berättar Mattias.

Jaktkompisarna sov

Han var ensam och jaktkompisarna låg och sov eftersom det inte fanns spår eller spillningar som indikerade att det kunde finnas björn i området. Den fyraåriga jämthunden används för älgjakt och bar iväg och hittade ett spår. 1,8 kilometer bort blev det nämligen upptag och snart fast ståndskall. Upptaget kom cirka 400-500 meter från en saltsten, så Mattias var så gott som säker på att det var älg. Han tvekade till och med på om han skulle bära med sig sin 9,3:a ut i skogen.

”Märkligt”

– Det blåste rätt så bra, så jag hörde inte skallen utan såg på pejlen att han skällde. Jag tyckte att han uppförde sig märkligt, för det rörde sig inte mycket. Men jag tänkte att det kunde vara en stor älgtjur, berättar Mattias. Han bestämde sig för att gå till ståndet och det blev en promenad på 700 meter. Han gick bara rakaste vägen och smög inte förrän jag var 150 meter ifrån. – Jag kröp vidare och efter ett tag var jag 65 meter ifrån och då såg jag hunden stå på en plats där det var tätt med björkris i undervegitationen. Plötsligt såg jag att det var björn som hunden skällde på – och jag hade inte ens skott i bössan, säger Mattias.

Skjutöppning i riset

Han pillade i skott i vapnet och efter en stund hade han kommit in på 15 meters avstånd. – Det var så risigt att det inte gick att skjuta, men plötsligt kom björnen i en lucka och jag fick i väg ett skott. Det blev två skott innan han blev stilla, berättar Mattias. Det var både hans och jämten Brings första björn – en hane som vägde 198 kilo. – Tur att bössan blev med ut i skogen – annars hade man känt sig rätt så förstörd, säger Mattias och skrattar.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!