”Älgen” var en stor björn – tur att bössan var med

Mattias Bergmark tänkte lämna bössan i bilen, för han var nästan säker på att jämthunden Bring skällde älg. Men geväret blev med och Mattias kunde skjuta en stor björnhane – den första för både honom och hunden.

Mattias Bergmark och jämthunden Bring som fixade sin första björn på lördagsmorgonen. Bild: Roger C Åström och Eniro

Mattias jagar i Lapphusliden, cirka åtta mil väster om Skellefteå i Västerbotten. Man är nästan grannar med Lossmens VVO, där Urban Bäcklund sköt en björn på premiärmorgonen.

– Vi spårade av vägar och letade björnskit både igår och idag, men hade inga uppslag. Då tänkte jag att Bring skulle få springa ett varv på skogen och jag släppte honom på måfå, berättar Mattias.

Jaktkompisarna sov

Han var ensam och jaktkompisarna låg och sov eftersom det inte fanns spår eller spillningar som indikerade att det kunde finnas björn i området.

Den fyraåriga jämthunden används för älgjakt och bar iväg och hittade ett spår. 1,8 kilometer bort blev det nämligen upptag och snart fast ståndskall.

Upptaget kom cirka 400-500 meter från en saltsten, så Mattias var så gott som säker på att det var älg. Han tvekade till och med på om han skulle bära med sig sin 9,3:a ut i skogen.

”Märkligt”

– Det blåste rätt så bra, så jag hörde inte skallen utan såg på pejlen att han skällde. Jag tyckte att han uppförde sig märkligt, för det rörde sig inte mycket. Men jag tänkte att det kunde vara en stor älgtjur, berättar Mattias.

Han bestämde sig för att gå till ståndet och det blev en promenad på 700 meter. Han gick bara rakaste vägen och smög inte förrän jag var 150 meter ifrån.

– Jag kröp vidare och efter ett tag var jag 65 meter ifrån och då såg jag hunden stå på en plats där det var tätt med björkris i undervegitationen. Plötsligt såg jag att det var björn som hunden skällde på – och jag hade inte ens skott i bössan, säger Mattias.

Skjutöppning i riset

Han pillade i skott i vapnet och efter en stund hade han kommit in på 15 meters avstånd.

– Det var så risigt att det inte gick att skjuta, men plötsligt kom björnen i en lucka och jag fick i väg ett skott. Det blev två skott innan han blev stilla, berättar Mattias.

Det var både hans och jämten Brings första björn – en hane som vägde 198 kilo.

– Tur att bössan blev med ut i skogen – annars hade man känt sig rätt så förstörd, säger Mattias och skrattar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼