47 djurparksvargar avlivade under 2018

47 vargar avlivades under 2018 i de svenska djurparkerna. – Det är nog roligare att vara varg i en djurpark än i det fria, säger Djurparksföreningens Mats Amundin.

47 vargar avlivades under 2018 i de svenska djurparkerna. Foto: Gettyimages, montage

Det är stor omsättning på vargar i de svenska djurparkerna. Den främsta dödsorsaken är avlivning, även om det händer att vargar exempelvis dukar under i sociala rangstrider.

Under 2018 avlivades eller dog 32 ungvargar som var årsvalpar eller ettåringar. Genomsnittsåldern var tio månader.

15 vuxna vargar, 2 till 14 år gamla, dog och genomsnittsåldern var nio år.

– Vissa avlivningar är sjukdomsrelaterade, men vi avlivar också vargar av djuretiska skäl – vi kan inte tillåta att de mobbas av andra vargar, säger Mats Amundin, artkoordinator och stambokförare för vargar i Svenska Djurparksföreningen.

”Mer pragmatisk syn”

En av de ryska vargar som importerades till Skånes djurpark för några år sedan dödades av sin egen avkomma i en rangstrid i Lycksele djurpark.

Totalt vid årsskiftet 2018-2019 fanns det 102 vargar i de djurparker som Mats Amundin stambokför – i Sverige, Norge, Finland, Lettland, Holland och England.

– I övriga Europa vill man inte avliva vargar utan hanterar dem som allmänheten förväntar sig av djurparker. Man försöker flytta vargar och sätter in exempelvis p-stavar på vargtikar för att de inte ska föröka sig. I Sverige har vi en mer pragmatisk syn på förvaltningen, säger Mats Amundin.

Men att det skulle vara farligt att vara varg i svenska djurparker, det håller inte Mats Amundin med om.

– De vilda vargarna har det inte så djävla roligt. Det är nog roligare att vara varg i en djurpark, säger Mats Amundin.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser