47 djurparksvargar avlivade under 2018

47 vargar avlivades under 2018 i de svenska djurparkerna. – Det är nog roligare att vara varg i en djurpark än i det fria, säger Djurparksföreningens Mats Amundin.

47 vargar avlivades under 2018 i de svenska djurparkerna. Foto: Gettyimages, montage

Det är stor omsättning på vargar i de svenska djurparkerna. Den främsta dödsorsaken är avlivning, även om det händer att vargar exempelvis dukar under i sociala rangstrider.

Under 2018 avlivades eller dog 32 ungvargar som var årsvalpar eller ettåringar. Genomsnittsåldern var tio månader.

15 vuxna vargar, 2 till 14 år gamla, dog och genomsnittsåldern var nio år.

– Vissa avlivningar är sjukdomsrelaterade, men vi avlivar också vargar av djuretiska skäl – vi kan inte tillåta att de mobbas av andra vargar, säger Mats Amundin, artkoordinator och stambokförare för vargar i Svenska Djurparksföreningen.

”Mer pragmatisk syn”

En av de ryska vargar som importerades till Skånes djurpark för några år sedan dödades av sin egen avkomma i en rangstrid i Lycksele djurpark.

Totalt vid årsskiftet 2018-2019 fanns det 102 vargar i de djurparker som Mats Amundin stambokför – i Sverige, Norge, Finland, Lettland, Holland och England.

– I övriga Europa vill man inte avliva vargar utan hanterar dem som allmänheten förväntar sig av djurparker. Man försöker flytta vargar och sätter in exempelvis p-stavar på vargtikar för att de inte ska föröka sig. I Sverige har vi en mer pragmatisk syn på förvaltningen, säger Mats Amundin.

Men att det skulle vara farligt att vara varg i svenska djurparker, det håller inte Mats Amundin med om.

– De vilda vargarna har det inte så djävla roligt. Det är nog roligare att vara varg i en djurpark, säger Mats Amundin.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser