47 djurparksvargar avlivade under 2018

47 vargar avlivades under 2018 i de svenska djurparkerna. – Det är nog roligare att vara varg i en djurpark än i det fria, säger Djurparksföreningens Mats Amundin.

47 vargar avlivades under 2018 i de svenska djurparkerna. Foto: Gettyimages, montage

Det är stor omsättning på vargar i de svenska djurparkerna. Den främsta dödsorsaken är avlivning, även om det händer att vargar exempelvis dukar under i sociala rangstrider.

Under 2018 avlivades eller dog 32 ungvargar som var årsvalpar eller ettåringar. Genomsnittsåldern var tio månader.

15 vuxna vargar, 2 till 14 år gamla, dog och genomsnittsåldern var nio år.

– Vissa avlivningar är sjukdomsrelaterade, men vi avlivar också vargar av djuretiska skäl – vi kan inte tillåta att de mobbas av andra vargar, säger Mats Amundin, artkoordinator och stambokförare för vargar i Svenska Djurparksföreningen.

”Mer pragmatisk syn”

En av de ryska vargar som importerades till Skånes djurpark för några år sedan dödades av sin egen avkomma i en rangstrid i Lycksele djurpark.

Totalt vid årsskiftet 2018-2019 fanns det 102 vargar i de djurparker som Mats Amundin stambokför – i Sverige, Norge, Finland, Lettland, Holland och England.

– I övriga Europa vill man inte avliva vargar utan hanterar dem som allmänheten förväntar sig av djurparker. Man försöker flytta vargar och sätter in exempelvis p-stavar på vargtikar för att de inte ska föröka sig. I Sverige har vi en mer pragmatisk syn på förvaltningen, säger Mats Amundin.

Men att det skulle vara farligt att vara varg i svenska djurparker, det håller inte Mats Amundin med om.

– De vilda vargarna har det inte så djävla roligt. Det är nog roligare att vara varg i en djurpark, säger Mats Amundin.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼