Unik framgångssaga för ung treeing walker coonhound

Finspång (JJ) I Sverige finns mindre än tio registrerade treeing walker coonhounds, men jaga kan de. Ett praktexempel på detta är Björn Lindbergs knappt tvååriga tik Lindbergs Tesla som i dag fixade en elitetta på särskilt rävprov.

Björn Lindberg och hans unga treeing walker coonhound fixade idag en elitetta på särskilt rävprov. Ungtiken Tesla är den första jaktligt meriterade treeing walkern och har tagit fyra raka ettor. Foto: Privat

– Jag kan knappt fatta det själv, säger en minst sagt omtumlad Björn Lindberg när Jaktjournalen når honom.

Han är på väg hem från andra provdagen på elitprovet. Tesla tog även i dag hem ett förstapris och elitettan är i hamn.

Tesla har redan från start visat sig var en begåvning. Hon blev tidigt klövviltsren och präglad på räv. För att göra en insats för rasen bestämde sig Björn för att starta henne på jaktprov. Treeing walker coonhound är inregistrerad under grupp sex av SKK men tillhör i dagsläget ingen specialklubb.

– Men det tycker jag är helt fel. Jag vill att vi ska hamna under Svenska Stövarklubben och kunna starta på rävprov för att få en bra avel. Treeing walkern är en rovdjurshund som är duktig på att ta kalla slag och även ståndar vid gryt eller om det träar, säger Björn.

Eftersom Tesla under hösten blommat ut ordentligt jaktligt uppmärksammade rasklubben henne och kontaktade Björn.

– De berättade att rasen med dispens kunde starta på jaktprov i Stövarklubbens regi eftersom det pågår en treårig utvärdering om hundar i kategori sex. Med tanke på att Tesla funkat så bra tänkte jag att jag bara måste testa.

Björn gick först ett RR-prov och sedan tog hon två raka ettor på särkilt rävprov i öppenklass, båda jaktproven med höga egenskapspoäng.

Med den starten och fortfarande tid kvar på säsongen anmälde han sig sedan till ett elitprov som gick av stapeln i går och i dag.

– Jag fick blodad tand, men det gick ju vägen. I dag slutade första drevet efter 70 minuter med ståndskall när räven valde att krypa in i en jordkällare. Tesla tog sedan upp en ny räv efter en halvtimmes slagarbete och drev tiden ut innan jag visslade in henne på fullt drev.

Något jaktchampionat kan dock inte Tesla plocka ut riktigt än. Det saknas en barmarkstvåa och för att få ut ett championat ska hunden också ha en utställningsmerit.

Att Björn brinner för rasen går inte att ta miste på. Nu hoppas han att rasklubben fortsätter arbeta noggrant och engagerat för att värna egenskaperna och få fram bra jakthundar till räv och övrigt rovvilt.

– Jag kommer jobba stenhårt för att vi ska få till detta, för det är verkligen en mycket spännande och kompentent hund. Hoppas bara nu Svenska Stövarklubben välkomnar rasen.

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser