Skyddsjakt gav bra björnhundsträning

Snåsa/Norge (JJ) Under flera år har fårägare i Snåsa kommun drabbats av björndödade får. För ett par dagar sedan fick björnjaktsprofilen Robert Salomonsson, Borgafjäll, frågan om han kunde hjälpa till med sina hundar. Efter ett par timmar var björnen skjuten.

Robert Salomonsons hundar satte stopp för fådräparen i Snåsa. Skytten vill vara anonom.

– I Norge får man inte jaga björn med stövare men man får jaga med spetshundar och då är det inga krav på hur många hundar man får släppa, berättar Robert Salomonsson.

Den aktuella björnen har i flera år slagit får i området och ställt till problem för fårägarna. Trots skyddsjakt i ett par veckor har man inte lyckats komma till skott och det var då Robert bjöds in med sina hundar.

– Jag åkte över till Snåsa, som ligger i höjd med Gäddede i Västra Jämtland. Vi startade jakten vid ett nyligen björnrivet får och Urak, 12,5 år, fick börja att spåra. Efter ett tag släppte jag honom och han drog iväg, sedan kom ett par skall. Direkt släppte jag även på Frisko, men det gick undan ganska hårt och Urak blev efter, så jag släppte även Spader.
Det blev ståndskall i besvärlig terräng och trots att Robert och en av de norska skyddsjägarna var inne på 30 meter lyckades de inte få skottchans i ett område med höga ormbunkar.

Till slut blev björnen misstänksam och drog iväg ytterligare drygt 1,5 km upp mot fjällkanten där det återigen blev ståndskall av Frisko och Spader, men efter en stund anslöt även Urak och björnen blev ordentligt distraherad.

– Vi smög in och stod och väntade på cirka 20 meter från ståndskallet när björnen plötsligt klev fram. Norrmannen, som vill vara anonym, sköt ett bra skott men björnen rusade förbi oss på cirka tre meter då han sköt igen och då föll han död ned.

Skyddsjaktslaget ska nu försöka få tillbaka björnen och placera den i kommunhuset. Björnen var en stor hane som vägde 250 kg i helikopterns våg när den flögs ut från skottplatsen.

– Det var en jäkla bra start för mig inför årets björnjakt. Här uppe i Borgafjäll har vi svårt att träna hundarna då vi inte får släppa på grävling förrän den 15 augusti. Men nu fick de en bra genomkörare och jag var förvånad över hur bra Urak ändå hängde med.

– Till björnjakten kommer två kompisar och bor hos mig. Tillsammans med min sambo Nathalie kommer vi att vara tre ekipage som kan ställa upp med björnhundar om någon vill ha hjälp. Totalt har vi sju hundar som funkar bra på björn. Vi börjar hemma i Västerbotten och sedan riktar vi in oss på Västernorrland och Jämtland, eftersom det inte blir någon björnjakt i Norrbotten i år, förklarar Robert.
 

 

 

 

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser