Skyddsjakt gav bra björnhundsträning

Snåsa/Norge (JJ) Under flera år har fårägare i Snåsa kommun drabbats av björndödade får. För ett par dagar sedan fick björnjaktsprofilen Robert Salomonsson, Borgafjäll, frågan om han kunde hjälpa till med sina hundar. Efter ett par timmar var björnen skjuten.

Robert Salomonsons hundar satte stopp för fådräparen i Snåsa. Skytten vill vara anonom.

– I Norge får man inte jaga björn med stövare men man får jaga med spetshundar och då är det inga krav på hur många hundar man får släppa, berättar Robert Salomonsson.

Den aktuella björnen har i flera år slagit får i området och ställt till problem för fårägarna. Trots skyddsjakt i ett par veckor har man inte lyckats komma till skott och det var då Robert bjöds in med sina hundar.

– Jag åkte över till Snåsa, som ligger i höjd med Gäddede i Västra Jämtland. Vi startade jakten vid ett nyligen björnrivet får och Urak, 12,5 år, fick börja att spåra. Efter ett tag släppte jag honom och han drog iväg, sedan kom ett par skall. Direkt släppte jag även på Frisko, men det gick undan ganska hårt och Urak blev efter, så jag släppte även Spader.
Det blev ståndskall i besvärlig terräng och trots att Robert och en av de norska skyddsjägarna var inne på 30 meter lyckades de inte få skottchans i ett område med höga ormbunkar.

Till slut blev björnen misstänksam och drog iväg ytterligare drygt 1,5 km upp mot fjällkanten där det återigen blev ståndskall av Frisko och Spader, men efter en stund anslöt även Urak och björnen blev ordentligt distraherad.

– Vi smög in och stod och väntade på cirka 20 meter från ståndskallet när björnen plötsligt klev fram. Norrmannen, som vill vara anonym, sköt ett bra skott men björnen rusade förbi oss på cirka tre meter då han sköt igen och då föll han död ned.

Skyddsjaktslaget ska nu försöka få tillbaka björnen och placera den i kommunhuset. Björnen var en stor hane som vägde 250 kg i helikopterns våg när den flögs ut från skottplatsen.

– Det var en jäkla bra start för mig inför årets björnjakt. Här uppe i Borgafjäll har vi svårt att träna hundarna då vi inte får släppa på grävling förrän den 15 augusti. Men nu fick de en bra genomkörare och jag var förvånad över hur bra Urak ändå hängde med.

– Till björnjakten kommer två kompisar och bor hos mig. Tillsammans med min sambo Nathalie kommer vi att vara tre ekipage som kan ställa upp med björnhundar om någon vill ha hjälp. Totalt har vi sju hundar som funkar bra på björn. Vi börjar hemma i Västerbotten och sedan riktar vi in oss på Västernorrland och Jämtland, eftersom det inte blir någon björnjakt i Norrbotten i år, förklarar Robert.
 

 

 

 

AKTUELLT

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser