Skyddsjakt gav bra björnhundsträning

Snåsa/Norge (JJ) Under flera år har fårägare i Snåsa kommun drabbats av björndödade får. För ett par dagar sedan fick björnjaktsprofilen Robert Salomonsson, Borgafjäll, frågan om han kunde hjälpa till med sina hundar. Efter ett par timmar var björnen skjuten.

Robert Salomonsons hundar satte stopp för fådräparen i Snåsa. Skytten vill vara anonom.

– I Norge får man inte jaga björn med stövare men man får jaga med spetshundar och då är det inga krav på hur många hundar man får släppa, berättar Robert Salomonsson.

Den aktuella björnen har i flera år slagit får i området och ställt till problem för fårägarna. Trots skyddsjakt i ett par veckor har man inte lyckats komma till skott och det var då Robert bjöds in med sina hundar.

– Jag åkte över till Snåsa, som ligger i höjd med Gäddede i Västra Jämtland. Vi startade jakten vid ett nyligen björnrivet får och Urak, 12,5 år, fick börja att spåra. Efter ett tag släppte jag honom och han drog iväg, sedan kom ett par skall. Direkt släppte jag även på Frisko, men det gick undan ganska hårt och Urak blev efter, så jag släppte även Spader.
Det blev ståndskall i besvärlig terräng och trots att Robert och en av de norska skyddsjägarna var inne på 30 meter lyckades de inte få skottchans i ett område med höga ormbunkar.

Till slut blev björnen misstänksam och drog iväg ytterligare drygt 1,5 km upp mot fjällkanten där det återigen blev ståndskall av Frisko och Spader, men efter en stund anslöt även Urak och björnen blev ordentligt distraherad.

– Vi smög in och stod och väntade på cirka 20 meter från ståndskallet när björnen plötsligt klev fram. Norrmannen, som vill vara anonym, sköt ett bra skott men björnen rusade förbi oss på cirka tre meter då han sköt igen och då föll han död ned.

Skyddsjaktslaget ska nu försöka få tillbaka björnen och placera den i kommunhuset. Björnen var en stor hane som vägde 250 kg i helikopterns våg när den flögs ut från skottplatsen.

– Det var en jäkla bra start för mig inför årets björnjakt. Här uppe i Borgafjäll har vi svårt att träna hundarna då vi inte får släppa på grävling förrän den 15 augusti. Men nu fick de en bra genomkörare och jag var förvånad över hur bra Urak ändå hängde med.

– Till björnjakten kommer två kompisar och bor hos mig. Tillsammans med min sambo Nathalie kommer vi att vara tre ekipage som kan ställa upp med björnhundar om någon vill ha hjälp. Totalt har vi sju hundar som funkar bra på björn. Vi börjar hemma i Västerbotten och sedan riktar vi in oss på Västernorrland och Jämtland, eftersom det inte blir någon björnjakt i Norrbotten i år, förklarar Robert.
 

 

 

 

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

Annonser