Sauer 100 Classic

Sauer lanserar nu Sauer 100 i två olika modeller med kolv i valnöt och syntet. Med detta vapen har företaget lyckats producera en verkligt bra studsare för under 10 000 kronor. Sauer 100 har finfin slutstycksgång, mycket bra precision och bra detaljarbeten i övrigt vilket gör att det är lätt att förutspå en stor framgång på den Svenska marknaden.

Om man synar Sauers studsarserie kan man konstatera att det inte finns någon modell som riktigt matchar Remingtons och Winchesters allra mest prispressade modeller. Nu ändrar Sauer 100 på detta faktum. Om det är så att det är Sauers bärande idé är kanske oklart men visionen med Sauer 100 måste vara större än den nordiska marknaden. Tikka T3 med flera får nog konkurens om instegskunderna.

Sauer 100 Classic XT

Sauer 100 tillverkas i två versioner: Sauer 100 Classic XT med syntetstock och Sauer 100 Classic med valnötskolv. I båda versionerna uttrycks att premium kommer i standardutförande, en mycket bra devis. Sauer har valt tre kalibergrupper. Mini: .222 rem och .223 Rem. Medium: .243 Win, .270 Win, .308 Win, .30-06, 6,5 Creedmore, 6,5×55, 8×57 IS och 9,3×62 samt Magnum: 7 mm Rem Mag och .300 Win Mag. Ett kaliberutbud som torde tillgodose de flesta önskemål och behov. Piplängden för Mini och Mediumkalibrarna är 56 cm och 62 cm för Magnumkalibrarna.

Valnötskolv

Teststudsaren var Classicmodellen och hade valnötskolv av hygglig kvalitet men med riktigt bra ytbehandling. Nätskärningen på pistolgrepp och framstock ger ett utmärkt grepp och pistolgreppets handutfyllnad passar väl. Stocken har en elegant formgivning men kindstöd saknas vilket är lite synd. Framstocken har en trevlig diskret snabel som avslutning. Den påminner en del om det som fanns på gamla Husqvarnavapen. Det tilltalar i vart fall mitt öga. Sauer har fräst in sin logga på pistolgrepsrosetten. Om man tycker det är vackert överlämnas åt betraktaren att avgöra. Passning mellan trä och metall är helt godkänd liksom inpassning av bakkappan. En väl dämpande bakkappa är monterad.

Rekylklack i aluminium

Sauer har konstruerat ett eget system för att överföra rekylkrafterna till stocken. Ett aluminiumblock är plastat i stocken. I lådans undersida är ett spår fräst som passar i aluminiumblocket. Lådan skruvas sedan fast i aluminiumblocket med en mutter från stockens undersida. Sedan skruvas underbeslaget fast i lådan. Den bakre lådskruven är också förstärkt med en hylsa för att rikta lådan i stocken. Om man vill ta loss mekanismen för rengöring lossas två korsskruvar så att underbeslaget kan tas bort. Sedan lossar man muttern så att pipa och mekanism kan lyftas ur stocken. Hela idén känns igen från Sauer 101 och verkar stabil och välgjord.

Magasin

Magasinet rymmer fem patroner i standardkalibrar och fyra magnumpatroner. Med ytterligare en patron i loppet är man väl rustad. Magasinet är tillverkat i syntetmaterial och förefaller vara tåligt och väl fungerande. Låsningen är välgjord, men möjligtvis en aning liten. För att lossa magasinet måste man verkligen trycka in tangenten. Inte så att det krävs stor kraft utan snarare att den sitter djupt och ska tryckas in ordentligt. Detta borgar för att man inte ofrivilligt lossar magasinet.

Justerbart trycke

Sauer har ett utmärkt trycke på sina vapen. Avtryckarvikten är justerbar mellan 1,0 och 2,0 kilo. På teststudsaren låg avtryckarvikten på ca 1 kilo. Avtrycket är kort och rent, kort sagt mycket bra.

Precision

Att skjuta med Sauer 100 var ett trevligt arbete. Vapnet har utmärkt balans och anläggningen känns naturlig med mycket bra rekylupptagning tack vare den raka stocken och en bra bakkappa. Pistolgreppets handutfyllnad ger ett stabilt grepp med högerhanden. Trycket är utmärkt och ett av de bästa standardtrycken jag provat. Avtryckaren är bred och ger bra kontakt med avtryckarfingret. Norma Jaktmatch och Oryx fungerade utmärkt med träffbilder mellan 27 och 40 millimeter vilket är fullt acceptabelt för jakt. Normas Eco Strike med kopparkula fungerade också väl. Den bästa träffbilden på 27 mm sköts med Norma Oryx.

Slutstycke

Slutstycket har tre låsklackar som låser i pipan. Slutstycket är väl arbetat och har två utstötare och en relativt bred utdragare. Öppningsvinkeln är 60 grader, en vanlig vinkel på moderna vapen. Slutstycksgången är utmärkt och inga tendenser att knipa fast märktes. För att ta ur slutstycket finns en liten tangent på lådans vänstra sida som trycks in, sedan måste slutstycket vridas så att slutstyckshandtaget pekar rakt upp. Därefter kan slutstycket tas ur lådan. På lådans högra sida sitter säkringen som i sitt mittersta läge frigör slutstyckshandtaget så att vapnet kan plundras i säkrat läge. Säkringen har distinkta lägen och kan manövreras ljudlöst. Säkringen är inte överdrivet stor men känns ändå tillräckligt stor för att fungera med handskar påtagna. När mekanismen är spänd syns en liten röd knopp i slutstyckets bakände vilket kan vara en säkerhetsdetalj.

Kallhamrad pipa

Sauer tillverkar sina kallhamrade pipor i egna fabriker vilket gör att man har kontroll över kvalitetskraven på ett bra sätt. Att processen levererar visar testskjutningarna på ett tydligt sätt.

Kikarmontage

Till Sauer 100 passar samma kikarmontage som till Remington 700. En klok lösning då det finns en uppsjö klackar och ringar som passar, både exklusiva och enklare fästen. För den som vill montera en Picatinnyskena går det också bra.

Sammanfattning

Sauer 100 är en välbalanserad studsare med stor potential att vinna marknadsandelar från Tikka, Howa och Browning A-Bolt med flera. Precisionsmässigt uppfyller Sauer 100 de flestas jaktliga krav. Säkringen är mycket bra. Priset är lockande. Med syntetstock under och med valnöt någon hundralapp över 10 000 kronor. Kan bara Sauer hålla leveranserna till Sverige borde det inte dröja förrän Sauer 100 syns i skogarna.