Så blir lodjursjakten

Det börjar bli klart hur den svenska lodjursjakten blir i år. I Mellansverige får endast 13 lodjur skjutas och tilldelningen i flera län är noll. – Inventeringar är för dåliga, och jägarna är för dåliga att rapportera lodjur, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Lodjursjakten pågår mellan 1 och 31 mars. Foto: Istock

Så här besluten jaktkvoterna ut i de olika länen:

Norrbotten: Totalt fyra lodjur i hela Kalix kommun och öster om väg E10 i Överkalix kommun. Så kallad honkvot innebär att jakten avlyses när två honor fällts.

Västerbotten: Sexton lodjur får fällas under årets licensjakt i Västerbotten. Tilldelningen är uppdelad så att sex djur får jagas i de fyra fjällkommunerna och tio djur i övriga delen av länet.

Hoppas på rejäl jakt

I Jämtland sammanträdde viltförvaltningsdelegationen på tisdagen, men inget beslut om jakten är färdigt i länet.

– Det är väldigt mycket lodjur och de har ökat kraftigt i de östra delarna av Jämtland. Samebyarnas representanter berättade om stora problem i renhjordarna. Vi hoppas på en rejäl avskjutning, säger Gun Fahlander, som är ersättare i viltförvaltningsdelegationen i Jämtland för jägarintresset.

I fjol var tilldelningen i lojakten 27 i Jämtland och Gun Fahlander hoppas på minst lika mycket i år. Beslut tas i slutet av veckan eller i början på nästa vecka.

Inventerar in i det sista

Även i Västernorrland dröjer besked om lodjursjakten ytterligare någon vecka.

– Vi försöker att inventera ända in i det sista för att få en så bra bild som möjligt över läget. Besked om jakten kommer närmaste dagarna, säger Lars viklund, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Dalarnas jaktområde för lodjur.

Så här ser det ut med lodjursjakten i de övriga länen:

Gävleborg: Fem lodjur

Dalarna: Sex lodjur

Västmanland: Två lodjur

Värmland: Noll i tilldelning.

Örebro län: Noll i tilldelning.

Uppsala län: Noll i tilldelning

Västra Götaland: Noll i tilldelning

Södra förvaltningsområdet, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Skåne: Ingen jakt

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser