Så blir lodjursjakten

Det börjar bli klart hur den svenska lodjursjakten blir i år. I Mellansverige får endast 13 lodjur skjutas och tilldelningen i flera län är noll. – Inventeringar är för dåliga, och jägarna är för dåliga att rapportera lodjur, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Lodjursjakten pågår mellan 1 och 31 mars. Foto: Istock

Så här besluten jaktkvoterna ut i de olika länen:

Norrbotten: Totalt fyra lodjur i hela Kalix kommun och öster om väg E10 i Överkalix kommun. Så kallad honkvot innebär att jakten avlyses när två honor fällts.

Västerbotten: Sexton lodjur får fällas under årets licensjakt i Västerbotten. Tilldelningen är uppdelad så att sex djur får jagas i de fyra fjällkommunerna och tio djur i övriga delen av länet.

Hoppas på rejäl jakt

I Jämtland sammanträdde viltförvaltningsdelegationen på tisdagen, men inget beslut om jakten är färdigt i länet.

– Det är väldigt mycket lodjur och de har ökat kraftigt i de östra delarna av Jämtland. Samebyarnas representanter berättade om stora problem i renhjordarna. Vi hoppas på en rejäl avskjutning, säger Gun Fahlander, som är ersättare i viltförvaltningsdelegationen i Jämtland för jägarintresset.

I fjol var tilldelningen i lojakten 27 i Jämtland och Gun Fahlander hoppas på minst lika mycket i år. Beslut tas i slutet av veckan eller i början på nästa vecka.

Inventerar in i det sista

Även i Västernorrland dröjer besked om lodjursjakten ytterligare någon vecka.

– Vi försöker att inventera ända in i det sista för att få en så bra bild som möjligt över läget. Besked om jakten kommer närmaste dagarna, säger Lars viklund, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Dalarnas jaktområde för lodjur.

Så här ser det ut med lodjursjakten i de övriga länen:

Gävleborg: Fem lodjur

Dalarna: Sex lodjur

Västmanland: Två lodjur

Värmland: Noll i tilldelning.

Örebro län: Noll i tilldelning.

Uppsala län: Noll i tilldelning

Västra Götaland: Noll i tilldelning

Södra förvaltningsområdet, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Skåne: Ingen jakt

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser